2024. április 25. - Márk
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Az életmód a döntő

Elsősorban az életmódtól függ, mekkora annak a kockázata, hogy valaki szívinfarktusban hal-e meg - ez régóta ismert tény. Brit kutatók most kiszámolták, mennyire számít az egészséges életvitel.
2008. november 15. szombat 17:09 - Hírextra
Kimutatták: ha valaki az egészségtelen életmódot egészségesebbel váltja fel, kevesebb, mint felére csökkenti annak az esélyét, hogy halálos következményű szívinfarktust kapjon. A londoni University College kutatója, Mika Kivimäki és kollégái eredményeiket a The Lancet című szaklapban adták közzé.

A kutatók négy egészségmérőt értékeltek. A legnagyobb sikerrel a koleszterinszint csökkentése járt, ezt követte a dohányzásról való leszokás. Nézték még a vérnyomás és a vércukorszint csökkentésének hatását is.

Mika Kivimäki csapata összesen 17.186 negyven és hatvan év közötti férfi hivatalnokot figyelt meg. Mindegyikük életstílusát nyomon követték, majd ellenőrízték, hogy tizenöt éven belül meghaltak-e koronaér-szűkület következtében.

A kutatók jelentése szerint a vizsgálatok résztvevőinek nem is kellett ideális értékeket elérniük ahhoz, hogy 57 százalékkal csökkentsék a szívinfarktus általi halál kockázatát. Adataik szerint elegendő, ha nem dohányoznak, és vérnyomásukat egy kevéssel az optimális érték irányába tolják el. A koleszterin- és vércukorszintet is megéri kissé redukálni.

Azok az emberek, akik soha nem dohányoztak, és ideális volt a vérnyomásuk valamint a koleszterin- és vércukorszintjük, a kutatás szerint hetvenhárom százalékkal csökkentették az infarktus általi haláluk esélyét. A legnagyobb befolyása itt a dohányzás mellőzésének volt, írják a kutatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását