2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Sikeres prezentációk olimpiára

A 2016-os nyári ötkarikás játékok programjába bekerülni szándékozó hét sportág - a baseball, a softball, a golf, a karate, a görkorcsolya, a rögbi és a fallabda - képviselője elégedetten nyilatkozott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság programbizottsága előtt
2008. november 14. péntek 17:06 - Hírextra
A sort a baseballosok kezdték, akik az idei pekingi játékokon még jelen voltak, ám a 2012-es londoni olimpiáról kikerültek. A nemzetközi szövetség (IBF) elnöke, Harvey Schiller arról beszélt, hogy kedvező választás esetén a világ legerősebb bajnokságából, az észak-amerikai profiligából (MLB) érkeznek majd játékosok, és szigorítják a doppingvizsgálatokat, valamint növelik a versenyen kívül tesztek számát. Az IBF a jövő márciusi vb-re hívta meg a NOB illetékeseit.

A golfosok szintén "nagyágyúkat" vetettek be: Tiger Woods és Lorena Ochoa, a világ elsőszámú férfi és női játékosa videoüzenetben mondta el, milyen fantasztikus lenne, ha a sportág - amely 1904-ig volt jelen az olimpián - ismét műsorra kerülne, és a legnagyobb sztárok is indulnának 2016-ban. Az olimpián 60-60 férfi és női golfos venne részt reményeik szerint. A nemzetközi szövetség az egyik amerikai Masters-versenyen látja vendégül a NOB-ot.

A karatésok elnöke, Antonio Espinos a jelenleg Tokióban zajló világbajnokságot hagyta ott a prezentáció kedvéért. A sportág 180 tagországot számlál, és a vezetők bíznak benne, hogy öt-öt férfi és női súlycsoport mezőnye küzdhet majd a 2016-os játékokon.

A rögbisek a rövidebb ideig tartó meccseket hozó hétfős változatot vetetné fel a programba. Mint a vezetők hangsúlyozták: a sportág népszerűsítése jó úton jár, a Nemzetközösségi és Ázsia Játékok mellett a Pánamerikai és Afrika Játékokon is komoly csaták vannak.

A softball abban bízik, hogy a baseball "oldalvízén" - a női egyenjogúságot hangoztatva - visszajuthatnak az olimpiai programba.

A főleg fiatalok körében népszerű görkorcsolya kizárólag az utcai férfi és női versennyel szerepelne, a görhoki és a gördeszka szakág nem lenne olimpiai szám. A világszerte egyre népszerűbb fallabda szintén férfi és női számmal venne részt reményei szerint az olimpián.

Az olasz Franco Carraro vezette programbizottság a pénteki előadásokat követően júniusban készíti el jelentését, amit átad a NOB végrehajtó bizottsága tagjainak, és végül a közgyűlés dönt jövő októberben, mely két sportág kerül fel a 2016-os programba.

Ugyanekkor szavaznak arról is Koppenhágában, hogy Chicago, Madrid, Tokió és Rio de Janeiro közül melyik város lesz a házigazda.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását