2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Át kell alakítani az önkormányzati rendszert

Az önkormányzati rendszer átalakításának szükségességéről beszélt Gyenesei István önkormányzati miniszter a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlésén pénteken Sopronban. A szövetség egyetért az átalakítás szükségességével, a megvalósítás kapcsán nyila
2008. november 14. péntek 18:11 - Hírextra
A világgazdasági-pénzügyi válság magyarországi hatása kikényszeríti a változtatásokat az önkormányzatok világában is - hangoztatta a miniszter, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy ebben a folyamatban az autonómia nem sérülhet.

A másik alapvetésnek Gyenesei István azt nevezte, hogy a rendszerből forrást csak feladatcsökkentéssel együtt lehessen kivonni, s az új feladathoz forrás is járuljon.
"Nem a demokráciát kell csökkenteni, hanem a bürokráciát" - szögezte le a miniszter.
Gyenesei István elmondta: az első reformlépések előkészítéseként áttekintették az önkormányzatoknak feladatokat adó rendeleteket. Ennek során mintegy száz olyan rendeletet találtak, amelynek átmeneti felfüggesztése, halasztása komoly megtakarítást jelenthet az önkormányzatoknak. Hasonlóképpen megtakarítással járna a közigazgatáson belül a párhuzamosságok, az átfedések kiszűrése. Ennek eredményeként vagy az államnál, vagy az önkormányzatnál jelennének meg bizonyos feladatok, s nem mind a két rendszerben.

A Megyei Jogú Városok Szövetségének nyilatkozata szerint a szervezet egyetért az önkormányzati rendszer átalakításának szükségességével; az állásfoglalást Kósa Lajos (Fidesz) elnök sajtótájékoztatón ismertette.

A szervezet szerint az átalakítást Budapesttel és a fővárosi kerületekkel kellene kezdeni, mert úgy látják: a hatékonyság javítása terén ott vannak a legnagyobb lehetőségek, s a főváros problémái országos károkat okoznak. Ezután következnének a megyei jogú városok és a megyék, majd a kisvárosok és a kistérségek, végül a falvak.

A szövetség az önkormányzati rendszer költségvetési nézőpontú átalakítása során elfogadhatatlannak tartja a fűnyíróelv alkalmazását. Ehelyett azt javasolja, hogy a kormány vizsgálja felül az önkormányzatok által ellátott mintegy 2.600 feladatot és hatáskört, s ezek közül mintegy 500-700 hatáskört vonjon vissza, vagy rendelkezzen arról, hogy a jövőben azokat más szervezetek lássák el.

A sajtótájékoztatón Szita Károly (Fidesz), a szövetség alelnöke a jövő évi költségvetési tervezetben szereplő, s az önkormányzatokat érintő központi támogatásokról úgy nyilatkozott: ezek reálértéke az ideinek csupán a 90 százaléka. Megítélése szerint a normatívák csökkenése komoly veszélyeket rejt a működtetés terén, hiszen - mint mondta - az önkormányzatoknál akár a 15 százalékot is elérheti az infláció, míg a költségvetési tervezet 4,5 százalékos inflációt tartalmaz.

Botka László (MSZP), a szövetség társelnöke a költségvetési problémák közül kiemelte a kistérségi normatívát, amelyet jövőre a tervezet szerint több mint 20 százalékkal csökkentenének. Bejelentette: módosító javaslatot nyújtanak be a parlamentben, hogy legalább az idei finanszírozási szintet vissza lehessen állítani; ez valamivel több mint 13 milliárd forint.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását