2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A vitaminok nem segítenek megelőzni a szívbetegségeket

Sem a C-vitamin, sem az E-vitamin nem csökkenti étrend-kiegészítőként szedve a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, beleértve a szívrohamot és a szélütést is - állítják tanulmányukban amerikai kutatók.
2008. november 10. hétfő 14:39 - Hírextra
A vitamin-étrendkiegészítők hatását vizsgáló tanulmányban összesen 14 641 orvos vett részt, valamennyien ötven év fölötti férfiak, akik átlagéletkora 64 év volt. A tesztalanyok nyolc éven át C-vitamint, E-vitamint, mindkettőt vagy placebót szedtek. Az E-vitamin napi adagja 400 NE (nemzetközi egység), a C-vitaminé 500 milligramm volt.

A bostoni kutatóknak a Journal of the American Medical Association című szaklap online kiadásában megjelent összegzése szerint egyik vitamin sem bizonyult megelőző hatásúnak a tanulmányban résztvevők körében. Ráadásul az E-vitamint szedők között 74 százalékkal több agyvérzés fordult elő, mint a kiegészítést nem alkalmazók körében. Ez szám szerint 39, illetve 23 esetet jelent.

Howard Sesso, a kutatás vezetője úgy véli, eredményeik annyira egyértelműek, hogy nőkkel, vagy a népesség kisebbségi csoportjaival megismételve is hasonló végkövetkeztetésre jutnának.

Az E-vitamin és a C-vitamin antioxidáns hatású anyag, mindkettő bőséggel található a gyümölcsökben és zöldségekben. Az utóbbiak fogyasztása alaposan dokumentáltan csökkenti a szívbetegségek, a rák és egyéb elváltozások kockázatát, ezért a szakemberek a kiegyensúlyozott étrendet ajánlják a vitamintabletták helyett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását