2024. április 20. - Tivadar
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Kiss Pétertől kérnek segítséget iskolafelújításhoz

Levélben kért segítséget Kiss Péter kancelláriaminisztertől a békéscsabai szlovák iskola felújításához Fuzik János, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke. A levelet a kisebbségi önkormányzati vezető pénteken juttatta el az MTI-hez.
2008. október 31. péntek 19:40 - Hírextra
A levélben, amelyet az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke Göncz Kinga külügyminiszternek is elküldött, Fuzik János azt írja, hogy a szlovák kisebbségi iskolák teljesíthetetlen feltételek miatt nem nyertek pályázati pénzt épületeik felújításához.

Emlékeztet arra, hogy a magyar-szlovák kisebbségi vegyes bizottság ajánlásai között hosszabb ideje szerepel a békéscsabai Szlovák Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium épületének felújítása. Erre a békéscsabai iskola fenntartójaként az Országos Szlovák Önkormányzat pályázatot nyújtott be az Új Magyarország Fejlesztési Terv forrására, ám nem kapott támogatást.

A pályázat a kedvező elbíráláshoz minimálisan szükséges 60 pont helyett 57 pontot ért el.
Fuzik János az MTI-nek szóban is megerősítette, amit a levelében megfogalmazott: a kiírást és az értékelést, "az egész eljárást sérelmesnek tartják", hiszen rajtuk kívül álló okok miatt "vonták el tőlük a hiányzó pontok sokszorosát."

Levelében Fuzik János kiemeli, a pályázatuk azért sem lett sikeres, mert "a békéscsabai Szlovák Iskola fenntartója, tehát az Országos Szlovák Önkormányzat nem kis- vagy mikrotérségi társulás, mert az intézmény nem hátrányos helyzetű településen működik, mert a pályázat nem csökkent iskolai szegregációt (mivel ilyen addig sem volt)." Ugyanakkor semmiféle pontelőnyt nem kaptak a miatt, hogy két tannyelven, nemzetiségi kultúrát ápolva oktatnak. Hátrányba került szerinte a pályázat azért is, mert a békéscsabai iskola éppen csak elérte a minimális, 80 százalékos férőhely-kihasználtságot.

Az Országos Szlovák Önkormányzat - folytatódik a levél - úgy értesült, hogy "a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által hasonló kritériumokkal kiírt pályázatokon egyetlen hazai nemzeti kisebbségi közoktatási intézmény sem szerepelt sikeresen. Sem német, sem horvát, sem szlovák."

A kisebbségi önkormányzat vezetője felhívja a figyelmet arra, hogy a tótkomlósi önkormányzat által beadott pályázat sem nyert - abból egyebek között az Erzsébet utcai szlovák óvoda épületének felújítását akarták megvalósítani. "Ez a feladat is szerepel a szlovák-magyar kisebbségi vegyes bizottság ajánlásai között" - írja Fuzik. Levelében arra kéri Kiss Pétert, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető minisztert, hogy "lehetőségeit latba vetve támogassa" a békéscsabai iskola felújítását, mert annak épülete korszerűtlen, elektromos vezetékhálózata tűz- és életveszélyessé válhat.

Az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke az MTI-nek elmondta, hogy újabb pályázatok kiírása esetén megpróbálnak bekapcsolódni a pályázati feltételek kialakításába.

A levéllel kapcsolatban, amelyet a múlt héten küldött el Fuzik János a kancelláriaminiszternek és a külügyi tárca vezetőjének, az MTI megkeresésére a Miniszterelnöki Hivatal és a Külügyminisztérium egyaránt hétfőre ígért tájékoztatást.

Október közepén a magyar külügyminiszter szóvá tette Ján Kubis szlovák külügyminiszterrel Brüsszelben folytatott megbeszélésén, hogy a szlovákiai iskolai támogatásokra szánt EU-források elosztásánál - értesülések szerint - a tizenegy fordulós pályázati folyamat negyedik fordulója után egy magyar-szlovák zeneiskola kivételével egyetlen magyar tannyelvű iskola sem kapott ezekből az uniós pénzekből. Akkor a TASR szlovák hírügynökség híradása szerint a szlovák diplomácia irányítója azzal válaszolt, hogy a magyarországi szlovák iskolák, például a békéscsabai és a tótkomlósi iskola sem kapott a Magyarországon elosztható uniós támogatásokból.

Az uniós pályázatokról az MTI akkor megkérdezte a békéscsabai és a tótkomlósi iskolák igazgatóit. Pecsenya Edit, a békéscsabai Szlovák Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium igazgatója a távirati iroda érdeklődésére elmondta: a tanintézmény az idén ugyan nem nyert egy európai uniós pályázaton, amelyet az iskola épületének felújítására adtak be, de nem gondolja, hogy ennek diszkrimináció lenne az oka. A pályázatnál az önrészt az intézményt fenntartó Országos Szlovák Önkormányzat és az épület tulajdonosa, Békéscsaba önkormányzata állta volna - tette hozzá.

Laukó Zsuzsanna, a tótkomlósi Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda igazgatója azt mondta az MTI-nek, nem tud arról, hogy az iskola elesett volna bármilyen elosztható uniós támogatástól, hátrányos megkülönböztetésről a pályázatok elbírálásánál nincs tudomása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását