2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Miskolci romacsúcs

A romakérdés volt a témája annak a tanácskozásnak, amelyen Miskolc és Borsod megye vezetői, valamint a rendőrség és a kisebbség képviselői is részt vettek - írta csütörtöki számában az Észak-Magyarország.
2008. október 30. csütörtök 09:50 - Hírextra
Káli Sándor miskolci polgármester (MSZP), Koncz Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke (Fidesz), Vereckei Csaba, Borsod megyei rendőrfőkapitány, Bordás Géza, a megyei cigány kisebbségi önkormányzat elnöke és Lakatos Attila megyei cigányvajda vett részt a megbeszélésen, amelyet Horváth József, a miskolci kisebbségi önkormányzat elnöke hívott össze.

A kétórás eszmecserén többen megállapították, hogy az ott élők tudják, milyen feszültség van a társadalomban, de Budapesten már nem feltétlenül. Példaként elhangzott, hogy nem tudhatják ezt a Rózsadombon élő jogvédők”, akik szegregációt látnak és kiáltanak, holott a helyzet e megfogalmazásnál, annak valódi tartalmánál sokkal bonyolultabb.

Káli Sándor úgy fogalmazott, hogy "helyzet van" Miskolcon és a megyében. Sorskérdés, hogy a romakérdésben tudnak-e lépni, és ha igen, mit. Hozzátette: a többségi társadalomnak is joga van nyugalomra és biztonságra, például azokban az avasi házakban, amelyek közül nem egyben "kezelhetetlenné vált a helyzet".

Koncz Ferenc szerint a megyei állapot talán még rosszabb, mint a miskolci. Úgy látja, nincs más út, mint az oktatás és a munka, és ez a téma az eddiginél sokkal őszintébb állami szerepvállalást igényel.

Lakatos Attila megyei vajda a cigányság helyzetéért mindenekelőtt a cigány vezetőket tette felelőssé, akik nem szóltak időben a romákat érintő problémákról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását