2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Tapintható szobrok a Magyar Nemzeti Galériában

Október a látás hónapja, ennek kapcsán 30 eredeti bronzszobrot, mások mellett Stróbl Alajos, Ferenczy Béni és Donáth Gyula alkotásait tapinthatják meg a vakok és a gyengén látók a Magyar Nemzeti Galériában, ahol a Reneszánsz Évhez kapcsolódva Mátyás királ
2008. október 18. szombat 12:00 - Hírextra
Mint azt Büki Barbara, a galéria múzeumpedagógusa az MTI-nek elmondta, a csoportosan vagy egyénileg érkezők vakoknak és gyengén látóknak Braille-írással készült kiállításvezető füzet és tapintható térkép áll rendelkezésére, ezek segítségével eljuthatnak azokhoz a szobrokhoz, amelyeket bátran megtapogathatnak.

Akik előre bejelentkeznek, azok múzeumpedagógus vezetésével vehetnek részt a galérialátogatáson; a Reneszánsz Évhez kapcsolódva Büki Barbara kiemelt két, Mátyás alakját formázó bronzszobrot, Alexy Károly és Fadrusz János alkotásait. A szobrok alapos tapogatásán túl a vezető és az 5-6 főből álló csoport feleleveníti az uralkodó alakját, a személye körül keringő anekdotákat, történelmi eseményeket, történeteket, de a bronzszobrászat technikájáról is szó esik. Az 1 órás tárlatvezetés alatt 2-3 mű válik "láthatóvá" a gyengén látók és vakok számára - tette hozzá.

Büki Barbara elmondta: terveik között szerepel a reneszánsz kőtárban is létrehozni novemberben egy tapogatható tárlatot, a fontosabb faragványokról készített másolatok mellett lennének eredeti művek is, így az érdeklődők nem csak bronzot, hanem követ is tapinthatnának, s a szobrokon túl a reneszánsz kori építészet remekeiből is ízelítőt kapnának.

Távolabbi célkitűzésként említette, hogy festményekről is szeretnének másolatokat készíteni külföldi múzeumok mintájára, de maketteket is létre akarnak hozni, elsősorban a várat és a galériát akarják bemutatni a látássérültek számára - hangsúlyozta a múzeumpedagógus.

A Magyar Nemzeti Galériában 2004 óta működik a Láss a kezeddel! című program, amelynek keretében a vakok és gyengén látók bármikor megtapogathatnak 30 eredeti műtárgyat az állandó kiállításon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását