2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Egy lázadás képei

Egy lázadás képei címmel Barbara Klemm nyugatnémet diákmozgalmakról készített 25 fekete-fehér fotográfiája látható péntektől a budapesti OSA Archívumban; a november 7-ig látogatható kiállítás anyagát a budapesti Goethe Intézet az OSA Archívummal közösen m
2008. október 16. csütörtök 16:54 - Hírextra
A nyugatnémet diákmozgalmakról szóló tárlatot Barbara Klemm, Németország egyik legjelentősebb dokumentumfotósa kifejezetten a kelet-európai Goethe Intézetek számára állította össze; a Vilniust, Krakkót, Prágát és Ljubljanát megjárt vándorkiállítás utolsó állomása Budapest - mondta Sárossi Bogáta, az intézet munkatársa csütörtökön az MTI-nek.

A fotográfiák javarészt 1968-ban Frankfurtban készültek a diáklázadásokon és -tüntetéseken, de láthatók 1969-es és 1970-es, az utórezgéseket dokumentáló képek is. A fotókon megelevenedik egyebek mellett a frankfurti egyetemnél tartott sztrájk, vietnámi háború elleni tüntetés, egyetemi reformokról rendezett vita, egy elfoglalt ház kiürítése, Joschka Fischer a szükségállapot kihirdetése elleni egyetemi sztrájk résztvevőjeként és Paulskirche előtti demonstráció is.

Barbara Klemm a Frankfurter Allgemeine Zeitung munkatársaként a hatvanas évektől kezdve dokumentálta a nyugat- és keletnémet politikai és társadalmi eseményeket, kiváló munkája, közvetlen, eredeti képei miatt az évek során többször kitüntették.

Az Éveink - képek Németországból 1968-1998 című tárlaton Berlinben és Frankfurtban is bemutatták Barbara Klemm a 60-as évek nyugatnémet diákmozgalmairól készült képeit.

A baloldali egyetemista fiataloknak a vietnámi háború és az igazságtalannak, merevnek tartott nyugati, illetve nyugatnémet társadalmi rendszer elleni megmozdulásainak időszakát Barbara Klemm végig figyelemmel követte, és hatásos fotókon örökítette meg. Negyven évvel a történelmi események után Barbara Klemm személyesen válogatta össze a tematikus tárlat képeit, amelyek a budapesti bemutató után visszakerülnek a művésznőhöz - jegyezte meg Sárossi Bogáta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását