2024. április 18. - Andrea, Ilma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A románok magyarok akarnak lenni?

Román-magyar közös foci Európa-bajnokságról fantáziálnak keleti szomszédunk. Megtehetik. Újabb és újabb stadionok nőnek ki ugyanis a román földből, egyre jobb a labdarúgásuk is. Ráadásul lelkesek és nyitottak is mindenre. Nem baj, majd elmúlik – mon
2008. október 13. hétfő 18:56 - Gedei Szilárd
"Jó esélyt látok arra, hogy ha Románia Magyarországgal közösen pályázik a kontinenstorna megrendezésére, a meccsek egyik helyszíne Kolozsvár lenne. Ha Hollandiának és Belgiumnak sikerült, vagy Dél-Korea és Japán világbajnokságot rendezhetett, akkor nekünk miért ne sikerülhetne?" Eddig a felettébb lelkes kolozsvári polgármester, Emil Boc nyilatkozata, mellyel nemrég lepte meg a nagyérdeműt.

Magánakció vagy jövőkép?

Tehát kérem szépen ez most nem a szokásos magyar hülyeség. Sokkal több annál.

Egy meglepő román beszólás, vagyis inkább csak kolozsvári – a Román Labdarúgó Szövetség ügyvezető igazgatója például csak óvatosan tette hozzá a Szamos parti város első emberének nyilatkozatához, hogy ugyan üdvözli az ötletet, de egyelőre a jó Emil magánakciójának tartja, semmi többnek.

Pedig jóval több ez annál. Egyszerre egy lehetséges utópisztikus futballkép, és a csúfos bukás kudarcának előrevetítése. De nem árt gyorsan leszögezni: most nem a magyar fociról van szó elsődlegesen. Románia az egyáltalán nem rossz – és még tovább is fejlődő – futballjával, a komolyabbnál komolyabb beruházásaival és a nem éppen szűkölködő klubjaival ugyanis – Magyarországgal ellentétben – fenn van a futballtérképen. Chivu, Mutu és a többi román klasszis nevét nem kell megtanulnia Európának, mert már alighanem tudja. A Steaua és a Dinamo Bukarest rendszeres nemzetközi kupaszereplő. A CFR Cluj, vagy mondjuk inkább magyarul: Kolozsvári Vasutas nevét pedig már egy életre megtanulta az AS Roma és a Chelsea is. Mondjuk ki: a román futball jó. Legalábbis jobb, mint a magyar.

Ennélfogva az, hogy együtt rendezzünk valaha Európa-bajnokságot, nem is elsősorban a román félen múlik, sokkal inkább rajtunk. Legalábbis látszólag. Persze a románok – érthetően – magukkal vannak elfoglalva. Őket nem érdekli az, hogy megépül-e tizenegy milliárdért az új Nemzeti Stadion Budapesten, s az sem, hogy mi lesz a Puskás Ferenc Stadion sorsa. Sokkal inkább koncentrálnak saját házuk tájára, arra, hogy Kolozsváron épül az új, hiper-szuper aréna, és a fővárosban, Bukaresten is elkezdődött egy ötcsillagos stadion építése. Ki is nyilatkozta ünnepi szóval a román Kisteleki, Ionut Lopescu, hogy ha legalább négy hasonló projekt megvalósul, akkor rajtuk nem fog múlni és örömmel kandidálnak a kontinenstornáért.

Részünkről oké

Mire sietett is elmondani Kisteleki István MLSZ-vezér, hogy ha a románok hivatalosan is megkeresnek bennünket, akkor bizony szívesen tárgyalnának a románok ezen elképzeléséről. Azaz nagyon úgy néz ki, ahogy a két ország egyet akar a jövőben: pályázni. A románok még a kezdők gyermekies naivitásával, mi pedig az Európa-bajnoki pályázatok nagy öregjeként, amolyan tapasztalt, rutinos nemzetként (talán ez az, ami miatt a románok is velünk gondolkodnának, és nem mondjuk egy másik szomszédjukkal). Nekünk viszont oly mindegy. Nem sikerült az osztrákokkal (2004), nem sikerült egyedül (2008), és nem sikerült a horvátokkal sem (2012) elnyerni a rendezést. Ráadásul az első beadvány óta a magyar stadionhelyzet egyáltalán nem javult. Sőt.

Vagy azt akarják a románok, hogy ők legyenek a következő magyarok? Bárhogy is alakul, azok ugyan nem lesznek. A valóban felépülő stadionok ugyanis náluk egyértelműen túlmutatnak a mi makett- és látványtervmániánkon. Azaz ha nem kapnak rendezést belátható időn belül (mint ahogy várhatóan nem is fognak, mert az nehezen elképzelhető, hogy Lengyelország és Ukrajna után újra Kelet-Európába kerüljön a kontinenstorna, főleg ha nem is sikerül majd túl fényesen a lengyel-ukrán duónak), ők akkor is jól járhatnak. Tapasztalat ide, tapasztalat oda, hiszen megmaradnak nekik a már megcsinált stadionok.

A hazai viszonyokat ismerve nálunk azonban még a jövőbeli közös pályázatkor is csak maximum egy használható stadionunk lenne. Na jó, egynél azért lehet, hogy több, mert ugye néhanapján felénk is tartanak stadionavatókat, el-elkészül egy-két kisebb aréna, vagy legalább néhányat kicsinosítanak, mint a győrit. De nem is ez a lényeg.

Tanulópénz a javából

Hanem az, hogy végre megint lehetne pályázni. Jelentkezni megint, bizakodni megint, újra beletenni a pénzt. Bár a románoknak biztos van erre a célra néhány felesleges aktatáskányi eurójuk.

Végülis felfoghatják majd tanulópénznek. Megtanulják majd tőlünk, hogy miként pályázzunk úgy, hogy semmi esélyük ne legyen a végére.

Aztán majd jelentkeznek egyedül. Vagy mondjuk a bolgárokkal. Még az is lehet, hogy nyernek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását