2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Magyar festmények restaurálása Los Angelesben

A budapesti Szépművészeti Múzeum két különleges, középkori táblaképét a Los Angeles-i a Getty Múzeumban restaurálják, s jövő tavasszal a konzervált képeket ugyanott bemutatják - tájékoztatta az MTI-t Bokor Balázs főkonzul.
2008. október 1. szerda 19:07 - Hírextra
Három évvel ezelőtt megállapodást kötött a Getty Alapítvány és a Szépművészeti Múzeum a restaurátori együttműködésről, így került ki Los Angelesbe Albrecht Altdorfer 1512-ben készült Keresztre feszítés és Giovanni Boltraffio Madonna és gyermeke című, 1508-ból származó festménye - mondta el az MTI-nek Szentkirályi Miklós főrestaurátor, a Szépművészeti Múzeum osztályvezetője.

Az együttműködés alapján rendszeresen utaznak a Getty Múzeumba magyar restaurátorok. Most érkezett haza Los Angelesből Nagy Béla, aki a famunkák specialistája és Nemcsics Imre festőrestaurátor. Két hétig dolgoztak együtt amerikai kollégáikkal a Szépművészeti Múzeum két táblaképén. Legközelebb decemberben megy ki két magyar szakember Los Angelesbe.

A most a Gettyben levő egyik kép szerzője Giovanni Boltraffio (1466-1516) olasz reneszánsz festő, Leonardo da Vinci (1452-1519) egyik tanítványa. A restaurálás alatt levő képe annyira közel áll Leonardóhoz, hogy sokáig a mesternek tulajdonították a művet, most az eredetét is megvizsgálják. A restaurálás ugyanis nemcsak a hibák kijavításából áll, de eltávolítanak minden olyan anyagot a képről, amely megzavarja az ember ítéletét. Boltraffio műve alól, a későbbi korok átfestéseinek lemosása után máris sokkal gazdagabb részletek kerültek elő, mint arra a szakemberek számítottak, s még az is kiderülhet, hogy valóban Leonardo da Vinci képéről van szó - tette hozzá a főrestaurátor.

A másik kép Albrecht Altdorfer (1480 körül-1538) német festő, rézmetsző munkája. A táblaképen konzerválják a faanyagot és megtisztítják a festményt. Ha elkészülnek a helyreállítással, nemcsak Los Angelesben, hanem Budapesten is bemutatják a Szépművészeti Múzeumban a két táblaképet, mielőtt visszakerülnének eredeti helyükre.

Szentkirályi Miklós elmondta, hogy a múzeum állományában mindössze négy restaurátor van, de évente 30-40 szabadfoglalkozású szakemberrel dolgoznak együtt. Ugyanígy működik a Getty Múzeum is. Ott most éppen a New York-i Guggenheim Múzeumból érkezett vendégrestaurátor dolgozik.

A Magyar Restaurátorok Egyesülete - amelynek 430 okleveles tagja van - 7 éve működik együtt a Szlovák Restaurátor Kamarával, s szerződést írtak alá a múlt héten a közös kulturális örökség megóvásáról. A Szerb Konzervátorok Szövetségével két hete kötöttek megállapodást Bács várában. Az erdélyi Székelyudvarhellyel pedig 8 éves az együttműködésük - jegyezte meg a főrestaurátor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását