2024. április 24. - György
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Eredménytelen a terror elleni háború

A BBC 23 országban végzett felmérése szerint világszerte eredménytelennek tartják az Egyesült Államok "terror elleni háborúját". Az eredmény befolyással lehet az amerikai elnökválasztásokra is, mivel az egyik jelölt, John McCain elkötelezett híve az iraki
2008. szeptember 29. hétfő 20:48 - Hírextra
"Bombázzuk az ő országukat!" - követelték a szeptember 11-i terrortámadások miatt sokkolt amerikaiak 2001-ben. Az első, felzaklatott reakciók után lassan nyilvánvalóvá vált, hogy az al-Kaida nem olyan ellenség, amit "le lehet bombázni", sőt, az amerikaiak többsége azóta kiábrándult az először a tömegpusztító fegyverek jelenlétével, de később egyre inkább a terror elleni fellépéssel indokolt iraki háborúból.

A BBC most kiadott felmérése szerint a 23 országban megkérdezett emberek közel fele - 49 százaléka - véli úgy, hogy sem az Egyesült Államok, sem az al-Kaida nem áll győzelemre az úgynevezett terrori elleni háborúban. 30 százalék egyenesen úgy gondolja, hogy az amerikai fellépés megerősítette a terrorszervezetet.

Mindez arra utal, hogy patthelyzet alakult ki - kommentálta az adatokat a BBC elemzője.

Két, az Egyesült Államokkal szövetséges országban, Egyiptomban és Pakisztánban aggodalomra ad okot, hogy a lakosság nagy része elfogadja az al-Kaidát. Egyiptomban például 60 százaléknak alakult ki róla "pozitív", vagy "összetett" képe.

Pakisztánban, a "terror elleni háború" frontvonalában csak a lakosság 19 százaléka utasítja el Oszama bin Laden szervezetét. Sok elemző szerint ha a terroristavezér még életben van, akkor valószínűleg a pakisztáni törzsi területek hegyvidékén rejtőzködik. Itt húzódnak meg az Afganisztánba átcsapó tálibok is, akik egyre erőszakosabban lépnek fel Pakisztánban is.

Mindez egyre inkább az amerikaiak ellen hangolja a helyi lakosságot, amely párhuzamot von az Egyesült Államokkal fenntartott szövetség és a gyakori öngyilkos merényletek között.

A BBC 23 országban 24 ezer felnőtt körében végzett felmérést, ez év júliusa és szeptembere között.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását