2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Balaton-törvény

A Balaton-törvényben egyensúlyban van a fejlesztés és a környezetvédelem; a jogszabály módosítása szerint 3300 hektárral bővül az üdülőövezet településeinek területe, 1100 hektárt minősítettek új gazdasági, 790 hektárt pedig turisztikai fejlesztési terüle
2008. szeptember 26. péntek 19:55 - Hírextra
Molnár Csaba, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára elmondta: a törvény módosítását a parlament a napokban, részben az ellenzék támogatásával, nagy többséggel fogadta el. A kidolgozás során figyelembe kellett venni egyfelől a balatoni települések fejlesztési igényeit, másfelől az épített és a természeti értékek fokozott védelmét.

Ez utóbbira példaként említette a szigorúbb tájvédelmet, amely nem engedi a jövőben tájképromboló ipari és raktározási létesítmények építését. A köztársasági elnök kezdeményezésére - az államfő megfontolásra visszaküldte a parlamentnek a nyár elején egyszer már elfogadott törvényt - szigorodtak az építési engedélyek kiadásához szabott szennyvízkezelési elvárások.

Mint azt Molnár Csaba kifejtette, a vízzáró szennyvíztározó megléte már nem elégséges a beruházásokhoz, de ma már nem szükségszerű az sem, hogy csatornahálózat épüljön a szennyvízkezelés megoldására. Léteznek egyedi, néhány ingatlan vagy utca problémáját önállóan is megoldó szennyvízkezelő kisberendezések, amelyekkel teljesítni lehet a törvényi elvárásokat.
A tóparti települések szennyvízkezelése megoldott, a még csatornázatlan háttértelepülések számára pedig uniós források, valamint az ezt kiegészítő mintegy 5 milliárd forintos kormányzati támogatás áll majd rendelkezésre, hogy 2012-ig mindenütt pótolhassák a hiányosságokat - tette hozzá.

Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke arról beszélt, hogy 6-8 éves munka előzte meg a 2000-ben életbe léptetett Balaton-törvény átfogó módosítását, amelynek során nehéz volt békét kötni a fejlesztési és a környezetvédelmi törekvések között.

Szólt arról is, hogy több nagyberuházás kezdődhet meg a törvény napokon belül várható hatályba lépése után. Mint mondta, a kormány által is támogatott, nemzetgazdaságilag kiemelt programnak számító sávolyi MotoGP-pálya beruházásának hatósági előkészítésében miniszteri felkérésre mentori szerepet vállalt. A projekt gyorsított elbírálást élvez majd a közigazgatási hatósági eljárásokban, ami nem jelenti azt, hogy ne kellene minden törvényi előírásnak megfelelnie - hangsúlyozta.

Suchman Tamás újságírói kérdésre kitért arra, hogy nincs gond a beruházási kedvvel a Balatonnál, már 927 kisebb-nagyobb, a következő hat évben megvalósítani tervezett fejlesztés szerepel a BFT által készített balatoni fejlesztési térképen.

Az SCD Group beruházási terveiről szólva közölte, a program jó, megvalósulása az üdülőövezet előnyére válna, mégis kialakult egyfajta gyanakvás, szembenállás a balatoni kempingeket felvásárló fejlesztőcsoporttal kapcsolatban, s ez a hangulat nem tesz jót a beruházásoknak. Hozzátette, hogy jelenleg 8 olyan békéltető tárgyalásban közvetít - köztük SCD-s projekteknél is -, ahol egyszerre van jelen a fejlesztési igény és az azzal szembeni ellenállás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását