2024. április 20. - Tivadar
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Csáth, Kosztolányi

A Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) Csáth Gézáról és Kosztolányi Dezsőről szervez szimpóziumot szombaton a vajdasági Palicson.
2008. szeptember 25. csütörtök 20:18 - Hírextra
Hét fiatal irodalomtörténész, fordító - aki valamilyen formában kötődik a Vajdasághoz - elhatározta, hogy összeállítja ezt az előadássorozatot, mert úgy tűnik, hogy a Vajdaság a magyar irodalom szempontjából elhanyagolt terület, holott nagy az igény a felolvasóestekre éppúgy, mint a mostanihoz hasonló szimpóziumra - mondta el az MTI-nek az egyik előadó, Mészáros Márton, a Károli Gáspár Református Egyetem tanára.

Nyolc-tíz éve nagy Kosztolányi-reneszánsz volt tapasztalható, ennek központja az Esti Kornél volt. Mára ez az érdeklődés alábbhagyott, de remélhető, hogy újra feléled Bónis Tibor Kosztolányi monográfiájának megjelenését követően. A kötet nagyrészt ugyanis a regényekkel foglalkozik. Biztató jel, hogy a héten Szabadkán, a magyar nyelvű tanítóképzőben Kosztolányi és Csáth viszonyát elemezték helyi irodalomtörténészek.

A Vajdaságban olyan gyökerekre lelhet az irodalomtörténész, amely a magyar irodalom legmodernebb tradícióit tartalmazza, az avantgárd vonalat - tette hozzá Mészáros Márton, aki Álom dél után címmel Csáth Géza Ópium (Délutáni álom) és Rimbaud Hajnal című ciklusát veti összehasonlító elemzés alá.

Rajta kívül Bengi László, az Eötvös Loránd Tudományegyetemről, Bednanics Gábor az egri főiskoláról, Bodrogi Csongor doktorandusz a Károli Gáspár egyetemről, Kollár Árpád Szegedről, valamint Orcsik Roland műfordító - aki legutóbb Igor Stiksz ifjú szarajevói író Illés próféta széke című regényét ültette át magyarra - és Szabó Szilvia tart előadást Palicson. A szimpóziumot kerekasztal- beszélgetéssel zárják.

A vajdasági tudományos élet szeparálódott a magyartól, nemigen tudják, hogy mi történik Magyarországon és a magyarok sem tudják, milyen eredményeik vannak a Délvidéken élő kollégáknak. Ezért is szervezte a 10 éves FISZ a mostani szimpóziumot, vagyis egymás jobb megismerését szolgáló találkozóról van szó - jegyezte meg Mészáros Márton.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását