2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Garázsfesztivál

A dunaújvárosi vasmű közelében található garázssoron rendeznek művészeti fesztivált péntektől vasárnapig; a programok között helyi zenekarok fellépése, kiállítás, számháború, mozizás is szerepel. A szervezők a Reneszánsz Év keretében hirdetett public art
2008. szeptember 24. szerda 17:11 - Hírextra
Sipiczki Janka, a szervezésben részt vevő dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet sajtóreferense az MTI-nek elmondta: az 1960-as és 1970-es években a várost övező területeken több ezer garázs épült fel közmunkában. Az építők az elvégzett munkával arányosan kevesebb összegért jutottak garázshoz.

A tárolókban aztán az évek folyamán sokféle szabadidős tevékenységet is kezdtek végezni: számos garázs évtizedek óta a helyi amatőr zenekarok próbahelye, de találkoztak például olyannal is, amelyben vasútmodelleket működtettek. Ez egy "igazi rejtett világ" - idézte fel a látottakat László Gergely fotóművész, az egyik ötletgazda az MTI-nek.

A Tehnica Schweiz alkotópáros, vagyis László Gergely és Rákosi Péter fotóművészek a Kortárs Művészeti Intézet felkérésére kezdtek foglalkozni hónapokkal ezelőtt a garázsokkal, számos érdekességet megörökítettek felvételeiken. Ekkor merült fel a művészeti fesztivál ötlete is, amelynek megrendezéséhez "kapóra jött" a public art pályázat, amelyen 1 millió forintot nyertek.
László Gergely bízik abban, hogy az alacsony költségvetésű, szokatlan fesztivál sikeres lesz, így a jövőben lehet folytatása.

A szervezők tájékoztatása szerint az Első Dunaújvárosi Garázsfesztivál minden programját a vasmű főkapuja és Béke téri kapuja közötti garázssoron tartják meg. Az egyik tárolóban múzeumot rendeznek be, ahol bemutatják a garázsok épülésének és elmúlt 30 évének történetét, az érdeklődők láthatnak itt egy válogatást a művészek garázsokban készült munkáiból is. Rendeznek garázspiacot, ahol a tulajdonosok kiárusíthatják az évek alatt felhalmozott kacatjaikat. Emellett "mozigarázs", bűvész- és tűzzsonglőr-bemutató is várja a látogatókat. A játékos kedvűek futóversenyen és számháborúban is részt vehetnek.

A garázssoron szabadtéri színpadot is felállítanak, ahol pénteken és szombaton délután bárki bemutatkozhat produkciójával, este hattól pedig mindkét napon a garázsokból indult helyi zenekaroké lesz a főszerep. Fellép mások mellett a Galapagos, a Lady Picture Show, a Veil of Darkness, a Suprema és az Ördögárok együttes.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását