2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Elkezdődött az Oktoberfest

Több ezer, többnyire bajor népviseletbe öltözött ünneplő jelenlétében szombaton Münchenben megnyílt a világ legnagyobb népünnepélyének tartott sörfesztivál, az Oktoberfest. Az idei immár a 175. a rendkívül népszerű fesztiválok sorában, amelyre október 5-i
2008. szeptember 21. vasárnap 07:30 - Hírextra
A hagyományokhoz hűen az első hordót a város főpolgármestere, Christian Ude verte csapra, majd - ugyancsak a hagyományoknak megfelelően - az első frissen csapolt sörrel teli korsót átnyújtotta a tartomány miniszterelnökének, ezúttal első ízben Günther Becksteinnek.

A szociáldemokrata polgármester és a konzervatív tartományi miniszterelnök a tömeg ujjongása közepette a békés ünneplésre koccintott. Christian Ude egyébként két kalapácsütéssel verte csapra a hordót, beállítva ezzel 2005-ös rekordját.

A sörfesztivált München és Bajorország I. Lajos királynak köszönheti, aki 1810. október 12-én, még trónörökösként vette feleségül Therese von Sachsen-Hildeburghausen hercegnőt. S hogy demonstrálja közelségét a néphez, a belvárosban népünnepélyt rendezett, amely október 17-én lóversennyel ért véget. Mindez a Theresienwiese (Terézia-rét) nevű szabad területen zajlott, s ma is így nevezik az Oktoberfest helyszínét. A lóversenyt a következő évben megismételték, majd 1818-ban felállították az első körhintát. Így jött létre a hagyományos Oktoberfest, amelyen a csodálatosan habzó sörnek kezdettől fogva óriási szerepe volt. A látogatók eleinte kis standoknál, később azután mind hatalmasabb sátorokban, valóságos "sörvárakban" szerezték be az innivalót. 

A rendezők arra számítanak, hogy idén megdől a tavalyi 6,2 milliós látogatottsági rekord. Mint ahogy rekordot várnak a sörfogyasztásban is, hisz tavaly "csak" 6,7 millió korsó sör fogyott. Remény szerint a hazai és külföldi látogatók a tavalyinál is több korsó sört hörpintenek majd fel, függetlenül attól, hogy annak ára 8 euró és 30 centről, 8 euró 70 centre emelkedett.

Külön érdekesség, hogy a mostani sörfesztivál kellős közepén, szeptember 28-án rendezik Bajorországban a tartományi parlamenti választásokat, amelyek eredménye jelentősen növelheti - vagy épp csökkentheti - az ünneplési kedvet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását