2024. április 20. - Tivadar
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Veszélyes az sms-ezés

Sokkal veszélyesebb sms-ezni a volánnál, mint alkohol vagy drog hatása alatt vezetni - mutatta ki egy brit kutatás.
2008. szeptember 18. csütörtök 15:21 - Hírextra
Az sms-ező sofőrök reakcióideje 35 százalékkal romlott, míg az alkoholt fogyasztóké 12 százalékkal esett vissza. A kannabisz hatása alatt volánhoz ülő kísérleti alanyok 21 százalékkal lassabban reagáltak, mint akik tiszta fejjel vezettek és nem írtak vagy olvastak közben üzenetet.

A Transport Research Laboratory (TRL) közlekedéskutató intézet vizsgálata szerint a mobilt nyomogató vagy a kijelzőt böngésző sofőrök a sávban is alig képesek megtartani a kocsit; a volán feletti uralom az ő esetükben 91 százalékkal hanyatlott a figyelmüket az útra összpontosító társaikhoz képest. A vezetés előtt kannabiszt fogyasztó autósoknál 35 százalékos a csökkenés. Az sms-ezőknek az előírt követési távolság betartása is problémát okozott.

Kézben tartott mobiltelefonnal tilos vezetni Nagy-Britanniában. A TRL szerint a 18 és 24 év közötti korosztályban ennek ellenére csaknem minden második jogosítvánnyal rendelkező személy sms-ezett már menet közben, tavaly azonban csupán 144 ezer eljárás indult ilyen ügyben. "Meg kell értetni az sms-függőkkel, hogy az sms-ezés az egyik legveszélyesebb dolog, amit mozgó jármű volánjánál művelni lehet" - mondta Stephen Glaister kutatásvezető.

Egy átlagos hosszúságú üzenet megírása vezetés közben 63 másodpercet vesz igénybe, míg egy asztalnál zavartalanul ülve 22 másodperc a szintidő. 60 másodperc alatt egy autó 700-800 métert tesz meg városban és 1,5 kilométert városon kívül. "Ezek a mérési adatok jól mutatják, mennyire veszélyes vezetni és sms-ezni egyszerre. A telefon elfoglalja az egyik kezet, az olvasás és az üzenet kigondolása pedig elvonja a figyelmet. Mindez jelentős mértékben csökkenti a sofőr reakcióidejét és az autó fölötti uralom megtartására való képességet, és nagyobb veszélyt jelent, mint az alkohol- vagy a drogfogyasztás" - mondta Glaister.

Augusztusban egyébként megszigorították a vonatkozó jogszabályt a szigetországban; mobiltelefon-használat közben okozott halálos balesetért már nemcsak büntetőpont és ötezer font pénzbírság jár, hanem akár ötéves börtönbüntetés is - áll a londoni The Times honlapján megjelent beszámolóban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását