2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Veszélyben az óriásbankok

Az AIG globális biztosító megmentése ellenére bizalmatlan piacokon tovább folytatódott a részvényárfolyamok esése. A Wall Street-i tőzsdét követve az ázsiai piacokon is fel-alá mozogtak az indexek.
2008. szeptember 18. csütörtök 16:26 - Hírextra
A jelek szerint a befektetőket nem teljesen nyugtatta meg, hogy az amerikai kormány "lélegeztetőgépen tartja" a hatalmas biztosítót, az AIG-t. Sokan azt próbálják kitalálni, mely más vezető cégek néznek szembe fizetési gondokkal és mennek tönkre amiatt, hogy nem tudnak rövidtávú hitelekhez jutni.

Az aggodalom Ázsiában különösen érzékelhető volt. A piacokon a Wall Street négyszázalékos esésére reagálva a nap első felében meredeken zuhantak az indexek, de estére valamelyest stabilizálódtak. Hong Kongban a Hang Seng index például először drámai módon, hét százalékot esett, de később behozta a veszteséget, és az előző naphoz képest változatlan értéken zárt. Tokióban viszont az elmúlt három év során nem tapasztalt mélységbe esett a Nikkei a nap során felhalmozott 2,2 százalékos csökkenéssel.

A két nagy Wall Street-i bank, a Merill Lynch és a Lehman Brothers eltűnése után a piacok a két másik talpon maradt óriás, a Morgan Stanley és a Goldman Sachs Csoport jövője miatt aggódnak.

Kedvező hírek

Valamennyire megnyugtató hír volt a piacok számára, hogy az Európai Központi Bank az amerikai FED-hez, a Bank of Canadához, a Bank of Englandhez, a japán és a svájci központi bankhoz csatlakozva további pénzeket pumpált a rendszerbe - azaz gyorslehívású hiteleket tett hozzáférhetővé a fizetési gondokkal küzdő cégeknek.

Jól hatott a hangulatra az is, hogy további részletek derültek ki a brit Lloyds TSB és a HBOS jelzáloghitelező közel 22 milliárd dolláros fúziójáról. Elemzők szerint mindennek hatására csökkent a részvények pánikszerű eladása, maradt viszont a pesszimizmus.

Ázsiában például a legtöbb vezető bank papírjainak értéke tovább esett, de míg esetükben a csökkenés maximum 6,5 százalékos volt, addig a két vezető ausztrál befektetési bank részvényei 23, illetve 17 százalékot veszítettek értékükből.

Oroszországban közben a főbb börzék zárva tartottak, miután felügyelőszervek a részvényárak drasztikus zuhanása után leállították a kereskedést.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását