2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Beszélő Linux látássérülteknek

Akadálymentesítette, azaz a vakok és gyengénlátók számára használhatóvá és ingyenesen elérhetővé tette a Linux operációs rendszer kínálta lehetőségeket az Informatika a látássérültekért Alapítvány.
2008. szeptember 18. csütörtök 13:50 - Hírextra
A látássérült emberek közül csak kevesen engedhetik meg maguknak, hogy 200-250 ezer forintot adjanak ki speciális szoftverre, ezért jelent nagy áttörést a BeLin 1.0 vagyis a Beszélő Linux. Korábban azért nem volt elérhető, mert a Linuxnál az akadálymentes technológia fejlődése kicsit lassabban megy végbe, mint a Windowsnál. Ennek az az oka, hogy a Linux elsősorban önkéntesek és nem piacorientált cégek által fejlődik.

Az alapítvány munkatársának, a gyermekkora óta vak Hammer Attilának és az Ubuntu Közösség fejlesztőmunkájának eredményeként készült el a BeLin 1.0, a magyarított és akadálymentesített Ubuntu disztribúció, amelyet csütörtökön mutattak be a sajtó képviselőinek Budapesten.

"Nemcsak operációs rendszer, hanem irodai szoftvercsomag, böngésző, levelező- és üzenetküldő rendszer, multimédia-lejátszó. Minden benne van, ami egy számítógépben elő szokott fordulni és az a nagy előnye, hogy nem kerül semmibe. Le kell tölteni vagy tőlünk is elvihető egy CD-n. Fel kell telepíteni a számítógépre, amit önállóan is el tud végezni egy vak ember és máris használható " - mondta az MTI-nek Szuhaj Mihály, az Informatika a látássérültekért Alapítvány elnöke.

A szoftver a www.infoalap.hu című honlapról tölthető le ingyenesen.A rendszer tartalmaz egy képernyőolvasó és -nagyító programot, amelynek köszönhetően minden műveletet meghangosít, illetve nagyítani tudja az oldalt.

"A felhasználó egy gombnyomásra indíthatja el a webböngészőt, az e-mail klienst, léphet be a saját mappájába, ahol dokumentumait tárolja. Ha videót szeretne nézni vagy zenét hallgatni, akkor nem kell semmit telepítenie, mert minden, ami kell hozzá, megtalálható a rendszerben, miután feltelepíti azt. Tehát nem kell a beállításokkal bíbelődnie, tehát abszolút látássérülteknek optimalizált változat" - fogalmazott Hammer Attila.

A BeLin 1.0 még csak az első változat. Hammer Attila már a következő verzión dolgozik, hogy még könnyebbé, kényelmesebbé váljon a rendszer használata a látássérülteknek.

A nyolc éve alakult Informatika a látássérültekért Alapítvány folyamatosan honosítja, adományozza és forgalmazza a különböző látássérültek számára kifejlesztett speciális számítástechnikai eszközöket. Működése alatt közel 700 szoftvert, több mint 400 számítógépet és 430 digitális diktafont adományozott összesen 90 millió forint értékben és mintegy 1300 látássérült embernek tudott segíteni.

Az alapítvány 2007-ben nyitotta meg speciálisan felszerelt oktatótermét, ahol informatikai tanfolyamokat tart vak és gyengénlátó résztvevőknek, valamint szemléletformáló képzéseket pedagógusoknak, könyvtárosoknak. Speciális oktatási szolgáltatásait igénybe veszi a Vakok Állami Intézete és a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége is. Az Informatika a látássérültekért Alapítvány készítette el az első, kifejezetten vak felhasználók részére összeállított ECDL-alapú informatikai tananyagot a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány támogatásával.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását