2024. április 24. - György
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Megnyugtatták a tőzsdét

A francia gazdasági miniszter szerint nem érinti különösebben az országot az amerikai bankok csődje. A CAC-40 index kedden 1,6 százalékos veszteséggel nyitott, ám délre már csak 0,6 százalékos negatívumot mutatott.
2008. szeptember 16. kedd 20:29 - Hírextra
Megnyugodni látszik a párizsi tőzsde, miután a gazdasági miniszter közleményben biztosította a befektetőket, hogy a francia bankrendszert nem érinti "számottevően" az amerikai Lehman Brothers bukása.

Christine Lagarde a hétfői pánikhangulat láttán "szólalt meg", a párizsi tőzsde ugyanis csaknem 4 százalékos veszteséggel zárt, és a bankok rendkívül rosszul szerepeltek: az amerikai hitelválság miatt néhány hónapja csaknem csődbe ment Société Générale papírjai például 9,64 százalékot veszítettek értékükből, a BNP Paribas részvényei pedig 7,16 százalékot buktak.

A bankrendszert alig érinti az amerikai válság, mivel a francia pénzintézetek csupán "visszafogott" üzleti kapcsolatban álltak a Lehman Brothersszel - hangsúlyozta közleményében Christine Lagarde, hozzátéve: minden intézkedést megtettek, hogy a válság hatásait a minimálisra csökkentsék Franciaországban.

A gazdasági miniszter azt is bejelentette, hogy a bankokat felügyelő hatóság hétfőn ideiglenes ügyvezetőt nevezett ki a Lehman Brothers francia leányvállalata élére, hozzátette azonban, hogy az amerikai társaság nem folytatott számottevő letétkezelési tevékenységet az országban.

Az eddig megjelent hírek szerint egyébként úgy tűnik, a francia bankok közül a BNP Paribas-t érintheti a legérzékenyebben a Lehman Brothers csődje, az elemzők úgy tudják ugyanis, hogy a pénzintézet mintegy 500 millió eurót bukik az amerikai kapcsolaton.

A bizonytalanságot fokozza, hogy egyelőre a bankok nem hajlandók nyilatkozni érintettségükről, így nem csoda, hogy Christine Lagarde gazdasági miniszternek csak részben sikerült megnyugtatnia a piac szereplőit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását