2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Nem kapták meg az ÁNTSZ-től a HospInvest-anyagot

Nagy Kálmán országgyűlési képviselő nem tekinthetett bele azokba az iratokba, amelyeket a HospInvest Zrt. adott be az egri kórház működési engedélyének megszerzése érdekében - ezt maga a KDNP-s honatya jelentette be pénteken Egerben.
2008. szeptember 12. péntek 17:52 - Hírextra
A képviselőt előzőleg az országos tiszti főorvos arról tájékoztatta, hogy az ügyet - elfogultság miatt - az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Észak-magyarországi Regionális Intézetétől más regionális intézményhez helyezték át - számolt be a történtekről az ÁNTSZ egri kistérségi központjának épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján a kereszténydemokrata politikus.
A kistérségi központban megtagadták tőle annak a postakönyvnek a megtekintését is, amelyből kiderült volna, mikor érkezett be a HospInvest kérelme és azt mikor küldték tovább - mondta Nagy Kálmán.

A jövő héten újra felkeresi az országos tiszti főorvost, és ismét kérni fogja tőle, hogy országgyűlési képviselőként ellenőrizhesse az engedélyezési eljárással kapcsolatos iratokat. Ennek keretében felkeresi az eljárásra kijelölt intézményt. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy nem a HospInvest, hanem Eger városa veszi át a kórházat.

Mánya Kristóf, az egri "kórházvédők" szóvivője "közigazgatási mutyizásnak" minősítette, hogy egy országgyűlési képviselőtől megtagadták a folyamat ellenőrzését. Szerintük mindez azt bizonyítja, hogy kiadhatatlan a működési engedély, vagyis megerősíti a "kórházvédők" küzdelmét. Egyben Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt tette felelőssé a történtekért.

A sajtótájékoztatón Lukács Tamás, aki szintén a KDNP országgyűlési képviselője, azt közölte, hogy az ÁNTSZ Közép-dunántúli Regionális Intézetéhez helyezték át az engedélyezési eljárás lefolytatását.

Az ÁNTSZ Észak-magyarországi Regionális Tiszti főorvosa az MTI megkeresésére pénteken csupán annyit közölt, hogy közvetlenül nem kíván reagálni Nagy Kálmán panaszára. Ugyanakkor az ÁNTSZ kommunikációs főosztályának közleményére hivatkozik, amely azonban nem foglalkozik az országgyűlési képviselő panaszával.

A közlemény szerint az ÁNTSZ Észak-magyarországi Regionális Intézetének regionális tiszti főorvosa szeptember 5-i levelében arra kérte az országos tiszti főorvost, hogy az egri Markhot Ferenc Kórház működtetése ügyében zajló közigazgatási engedélyezési eljárás lefolytatására másik ÁNTSZ-intézetet jelöljön ki.

Kérését azzal indokolta, hogy az eljárást kísérő felfokozott helyi érdeklődés és közhangulat miatt az egri székhelyű intézet nem megfelelő helyszíne az objektív döntés meghozatalának. A HospInvest Egészségügyi Befektetési Zrt. által „egészségügyi szolgáltatás nyújtása” ügyében beadott engedélykérelem engedélyezési eljárásában nem tekinthet el ugyanis több olyan nyilvánvaló körülménytől, amely egyértelműen a döntéshozatal befolyásolását célozta.

A működési engedély kérelmezési eljárását annak ellenére befolyásolni kívánták, hogy a közigazgatási engedélyezési eljárás szigorúan jogszabályhoz kötött. Az eljárást kísérő nyilvános nyomásgyakorlás, az ennek részeként dolgozói nagygyűléseken elhangzott kijelentések, valamint az intézményben bejelentett sztrájk lehetetlenné teszi a szubjektív elemek kizárását az eljárásból és a döntéshozatalból - írták.

Az országos tiszti főorvos a közigazgatási eljárásról szóló törvény vonatkozó szabályozásának megfelelően eleget tett az Észak-Magyarországi Regionális Intézet kérésének, és másik intézetet jelölt ki az eljárás lefolytatására - tartalmazza a kommunikációs főosztály közleménye.
A szocialista vezetésű megyei önkormányzat március 25-én hagyta jóvá azt a szerződést, amelynek alapján a következő húsz évben a HospInvest Zrt. működtetheti a Markhot Ferenc Kórházat.

A Fidesz mindvégig azzal vádolta a megye szocialista vezetését, hogy a HospInvestre szabták a pályázatot. Civil szervezetek és a kórházi érdekképviseletek is több alkalommal tiltakoztak a funkcionális privatizáció ellen.Hétfőn orvosok és ápolók éhségsztrájkot kezdtek a kórházban. Azt követelik, hogy a megye bontsa fel a vagyonkezelési szerződést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását