2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A darázscsípés nemcsak fáj

A nyár végi gyümölcsérés időszaka a méhek, darazsak szezonja is. Csípésük egészséges emberre nézve a kellemetlen fájdalmon, a csípés helyének átmeneti feldagadásán túl nem okoz említésre méltó következményt, de aki túlérzékeny rá, legyen óvatos, mert egye
2008. szeptember 12. péntek 10:30 - Hírextra
- Európában a csípést követő súlyos allergiás reakció előfordulását a teljes lakosság 2,8-3 százalékában regisztrálták - érzékelteti a veszély nagyságát Dr. Balogh Katalin, a Budai Allergia Központ szakorvosa.
- Jellemző, hogy kik allergiások a méh-, illetve darázsméregre? Gyermekek, felnőttek, nők vagy férfiak?
- Nem mutat ilyen jellegzetességeket. Gyakran nem is derül ki az allergia, mert akinél gyenge allergiás tünetek jelentkeznek, nem fordul orvoshoz.

- Milyen tünetek észlelhetők azoknál, akik érzékenyen reagálnak a csípésre?
- A csípést követően rövid időn - 5-10 percen - belül test szerte bőrkiütések, bőrvörösség alakul ki. A szem, az ajak vizenyősen beduzzad, asztmatikus légzés, tüsszögés, orrfolyás léphet fel. Hasi görcsök is előfordulhatnak. Nagyon súlyos esetben a vérnyomás zuhanni kezd, eszméletvesztés, keringési sokk alakul ki.
- Mi a teendő ilyenkor?
- Attól függ, milyen erős a kialakuló reakció. Ha csak helyi duzzanat lép fel, elegendő a borogatás. Ha a duzzanat átmérője meghaladja a 12-20 centimétert, célszerű orvosi vizsgálatot kérni, s akkor is, ha a csípés helyétől távol alakult ki allergiás reakció (bőrkiütés, vizenyő). A további teendőket mindig egyénileg kell meghatározni, attól függően, hogy milyen súlyos volt az allergiás reakció, milyen magas a méreg ellenanyag szint és fennáll-e az újracsípés veszélye. Ha test szerte bőrkiütések alakulnak ki, azonnali orvosi beavatkozásra van szükség. Súlyos esetben immunterápiát javaslunk a betegnek, vagy ha ez nem látszik szükségesnek, elsősegély csomaggal látjuk el.

- Miből áll a méh- vagy darázsméreg allergia kezelési módja? Miként zajlik? Mennyibe kerül?
- Az immunterápia injekciós formában végezhető, fekvőbeteg háttérrel rendelkező intézetben (ambulánsan). Ez a kezelés egy injekciósorozatból áll, amelynek végén a beteg emelkedett méreg-ellenanyag szintje a normális értékre áll vissza, tehát csípés esetén nem következik be allergiás reakció. Az immunterápia általában öt évig tart, de léteznek rövidebb, intenzív kezelést biztosító eljárások is, ezek általában kórházi bennfekvést igényelnek. Ami az árat illeti, a nemzetközi irodalom adatai szerint a ritkábban előforduló mellékhatások miatt szívesebben alkalmazott úgynevezett depot készítmények Magyarországon nincsenek törzskönyvezve, csak teljes áron juthat hozzá a beteg - egyedi import során. Ennek az ára fél évre 40 ezer forint. A Magyarországon törzskönyvezett vizes oldat ára: hat ampulla 53 ezer forint, amely az illetékes szakorvos által 90 százalékos OEP-támogatással rendelhető. Az elsősegély során adandó tonogen tartalmú autoinjektort teljes áron tudja megvenni a beteg, ára 16 ezer 500 forint.

A méhekről, darazsakról azt is érdemes tudni, hogy csak akkor csípnek, ha fenyegetettnek érzik magukat, ezért jelenlétükben tanácsos nyugodtan viselkedni, lehetőleg nem csapkodni magunk körül, amikor egy fullánkos rovar a közelünkbe repül, inkább lassan távozni a helyszínről. Úgy is elkerülhető a veszély, ha nem járunk mezítláb a szabadban, mert a méhek kedvelik a kis virágokat, egyes darázsfélék pedig a földben fészkelnek. A kertészkedésnél is fokozott óvatosság ajánlatos, a ruházat lehetőleg takarja a testet, amennyire csak lehet. Védelmet nyújthat még a kesztyű, a hosszú ujjú ing, a hosszúszárú nadrág, a zárt cipő és a kalap. A hölgyeknek tanácsos kerülniük az erős illatú krémek, hajlakkok használatát, mert ezek is vonzzák a rovarokat, akárcsak az érett gyümölcsök.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását