2024. április 20. - Tivadar
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Ünnepi kiadvány a határnyitás évfordulóján

Ünnepi kiadvánnyal emlékezik a Magyar Köztársaság kormánya az osztrák-magyar határnyitás 19. évfordulójára - közölte a kormányszóvivői iroda szerdán az MTI-vel.
2008. szeptember 10. szerda 10:43 - Hírextra
"A vasfüggöny szimbolikus és gyakorlati átvágásával egységes, mégis nyitott és szabad Európa bontakozhatott ki a több évtizedes megosztottságból. Mert ezzel aktívan hozzájárultunk nemcsak a német családok újraegyesítéséhez, de Németország és egész Európa újjászületéséhez is" - a közlemény szerint ezekkel a sorokkal köszönti Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Az első tégla a berlini falból című ünnepi kiadvány olvasóit.

A kormányfő szerint az akkori magyar kormány politikai és erkölcsi értelemben is helyesen cselekedett, ám ez csak ma, csaknem két évtized távlatából tűnik könnyű és egyértelmű döntésnek.
A történelmi esemény felidézése és a közös európai emlékezetben való megőrzése volt a célja 2007-ben, a határnyitás 18. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepi konferenciának. Idén a kormány ugyanezzel a céllal jelenteti meg Az első tégla a berlini falból című kiadványt, mely a 2007-es konferencia előadásait, az 1989-es események sajtóvisszhangját és számos korabeli fotót tartalmaz. A kiadvány a határnyitás végső lépésével, a 2007 decemberi schengeni csatlakozás magyar eseményeivel zárul.

Az ünnepi könyvet és DVD-t magyar, német és angol nyelven kapják meg az 1989-es határnyitásban szerepet vállaló külföldi és hazai politikusok, parlamenti frakciók, magyar és külföldi diplomaták, kutatóintézetek, könyvtárak és felsőoktatási intézmények.
A kiadványt és a filmet elektronikus formában szerdától bárki ingyenesen letöltheti és megnézheti a www.magyarorszag.hu/1989 oldalon - áll a kormányszóvivői iroda közleményében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását