2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Szüret, szilvalekvárfőzés és gyümölcsaszalás

Szüret anno - borkóstolás most! Ez a jelszava a szeptember 13-14-i szentendrei Szüreti Sokadalomnak. A kétnapos fesztivál programja a Skanzenhez, az "élő múzeumhoz" kapcsolódik - ahogyan a szervezők fogalmaznak.
2008. szeptember 10. szerda 15:06 - Hírextra
Számos olyan régi használati tárggyal ismerkedhetnek meg a látogatók, amelyek ma már feledésbe merültek. Ilyen például az 1699-ben kivágott fából 1832-ben készített prés, a díszes borosüveg 1854-ből vagy a pincetokláda.

A hajdani tokaji szüreti felvonulás résztvevői is megelevenednek: itt lesznek a szedőlányok, a maskarások, a szüreti király, a medvetáncoltató, és persze a szüreti kellékek, mint a koszorúk, különféle bábuk.

A szüret során mindenkinek megvolt a saját feladata: voltak szedők, puttonyosok, taposók, és része volt a hagyománynak a csősz és a tolvajok ma már játékos párbaja is.A szüreti felvonulást a 18. és 19. század végén miniszteri rendelettel igyekeztek szabályozni és nemzeti ünneppé emelni. A szüret kezdőnapjai tájegységenként eltértek és ma is eltérnek egymástól - tájékoztatta az MTI-t a Szentendrei Néprajzi Múzeum munkatársa.

A hétvégi szentendrei szüreti sokadalom kiegészül az őszi betakarítási és más hagyományos mezőgazdasági munkák bemutatásával is, mint a szilvalekvárfőzés, a gyümölcsaszalás és a savanyítás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását