2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Kezdődik a Mahler Ünnep

Kezdődik a Budapesti Mahler Ünnep: a négy koncertből álló sorozatban két magyar ősbemutató hangzik el, az esemény sztárvendége pedig Matthias Goerne bariton. A rendezvényt Esterházy Péter író és Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója ny
2008. szeptember 6. szombat 11:35 - Hírextra
A szeptember 11-ig tartó Mahler ünnepet negyedszer rendezi meg a Budapesti Fesztiválzenekar a Művészetek Palotájával, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel, a Magyar Rádióval (MR) és a Magyar Gustav Mahler Társasággal együttműködve.

A fesztivál rezidens zenekara, a Budapesti Fesztiválzenekar Fischer Iván vezényletével három alkalommal lép fel: szombaton és vasárnap a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Mahler III. szimfóniája hangzik el az MR Énekkar és Gyermekkar, valamint Birgit Remmert (mezzo) közreműködésével, majd szerdán a zeneszerző egy másik remekműve, a Dal a Földről hallható Christianne Stotijn (mezzo) és Robert-Dean-Smith (tenor) szólójával.

A fesztivál a kezdetektől fogva megkülönböztetett figyelmet szentel a modern zenének, új művek létrehozásának és bemutatásának. A rendezők idén Csemiczky Miklóstól és Dubrovay Lászlótól rendeltetek új műveket: ezek ősbemutatói a szombati és a vasárnapi koncertek első részében hangzanak el.

A Mahler ünnep céljai között szerepel, hogy rendszeresen fellépjenek Budapesten a zeneszerző műveinek legkiemelkedőbb külföldi interpretátorai. A Fesztivál Színházban tartandó csütörtöki koncerten a világhírű bariton, Matthias Goerne énekel. Műsorán három dalciklus szerepel: Sosztakovics Michelangelo-versekre komponált szvitje, Beethoven C. F Gellert verseire írott sorozata (op.48) és Mahler Gyermekgyászdalai.

Neves Mahler-kutatók részvételével tudományos szimpózium is lesz a Művészetek Palotájában kedden. Az előadások azzal a máig ható, zenetörténeti szereppel foglalkoznak, amelyet a karmester-operaigazgató Mahler játszott a Mozart-operák modern előadási gyakorlatának kialakításában.

Szeptember 28-ig látható a Művészetek Palotája előcsarnokában a párizsi Gustav Mahler Zenei Archívumból érkező, Mahler, a Mozart-karmester című kiállítás és az idei fesztiválon elhangzó Mahler-művek legérdekesebb felvételeiből rendezett tárlat, amely egy kanadai magángyűjteményből érkezik Budapestre.

A korábbi évekhez hasonlóan a Budapesti Mahler Ünnepre reprezentatív kiállítású, többnyelvű album jelent meg, számos cikkel és gazdag fotóanyaggal Mahlerről, illetve a hangversenyeken elhangzó művekről, a szerzőkről és az előadókról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását