2024. április 20. - Tivadar
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Abházi és a félkarú rabló

Tovább gyűrűzik a nyerőgépbotrány. Miután Schreiber István itt, a Hírextrán szimplán bűnözőnek nevezte a játékgépek tiltásáért aláírásokat gyűjtő Abházi Józsefet, a roma koordinátor sem volt rest visszavágni. Zsarolás vagy rágalmazás, avagy ki is az igazi
2008. szeptember 4. csütörtök 07:59 - Gedei Szilárd
Az ötvenezer játékfüggő tegnap óta sem lett kevesebb, amikor is Józsi bácsit ott hagytuk magára, hogy éppen szorongatja a félkarú rabló végtagját. (Tegnapi cikkünket ide kattintva olvashatják). Az indulatok azonban nem csitultak, sőt… Maga Abházi József – akiről azt a sok szépet és jót mondta el Schreiber István – keresett meg ugyanis minket telefonon és merőben más szempontokat is feszegetett az ő verziójában.

Milyen 400 millió?

Abházi megint kérdez
Abházi jogosulatlan adatgyűjtés miatt bejelentést tett a rendőrségen majd az Országgyűlési Biztosok Hivatalához fordult. Azok az emberek, akiknek érdekében áll, hogy hiteltelenné tegyék és lejárassák a népszavazási kezdeményezést, elkezdtek ellene személyes adatokat gyűjteni és azokat az internetre feltették és több sajtó részére átadták. Ez ügyben 2008. 08. 26-án bejelentést tett a rendőrségen is.
Abházi azt várja az adatvédelmi biztostól hogy:
1. Vizsgálja ki, hogy a Szerencsejáték Szövetség jogszerűen gyűjtötte-e be adatait. 2. Vizsgálja ki jogszerű-e arendőrség, ügyészség, bíróság eljárása, amikor adatait kiadta, hiszen az adatok csak ezektől a szervektől voltak beszerezhetők. 3. Vizsgálja ki, hogy az egyes újságok jogszerűen jelentették-e meg manipulálva adatait a hozzájárulása nélkül. (romacafe.hu)
Ez az egész egy ellenem folytatott lejárató kampány, sőt szerintem bűncselekmény - osztotta meg kétségeit a Hírextrával Abházi József. – A másik, hogy én nem tárgyaltam a Schreiber úrral 400 millióról. Nem tudom, hogy milyen alapon rágalmaz engem, hogy ő kirúgott, én nem is vagyok tagja a Szerencsejátékosok Közhasznú Szervezetének, hanem a Civil Szervezetek Választási Szövetségének vagyok az egyik koordinátora. Egyébként pedig nem csak ebben a témában, hanem négy másikban is (például a kétkamarás parlament, a kisebbségi parlamenti képviselet, a roma alkalmazottak fejkvótarendszere ügyében is) kezdeményeztem népszavazást – sorolta Abházi a cáfolatait. (Előző cikkünkben már elmondtuk, hogy nem gondoljuk azt, hogy ez az ügy romakérdés lenne, s ezt még mindig fenntartjuk. Nem romakérdés ez, annál sokkal bonyolultabb…)

Na de azért Schreiber István szájából komoly vádak is elhangoztak, amit persze Abházi ki is kért magának. – Az a kérésem, hogy ne bántsanak engem! – vette Abházi könyörgőre a hozzászólását, persze azért tud kemény s lenni. – Mi nem zsaroltunk meg senkit, és adatot sem gyűjtök senkiről. De lehet, hogy ha szétnéznénk a Szerencsejáték Szövetség egyes emberei között, akkor néhányukat akár bűnözőnek is lehetne mondani. De nem ez a szándékunk, mi nem szeretnénk azt. Csak azt, hogy végre rend legyen ezen a területen is – ez az utóbbi mondat azért kissé naivan hangzik a roma koordinátor szájából.

"Mutassam az erkölcsi bizonyítványomat?"

Pedig Schreiber zsarolással vádolja Abházit, aki meg így rágalmazással a Szerencsejáték Szövetség elnökét – most csak az valószínű, hogy valaki rosszul fog járni a végén. S mivel Abházi már azt is személyesen felajánlotta, hogy elhozza nekünk a színtiszta erkölcsi bizonyítványát, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy Schreiber afféle állítása, miszerint Abházi börtönviselt bűnöző nem egészen állja meg a helyét. Sőt, nagyjából kimeríti a rágalmazás kérdéskörét – persze csak akkor, ha az az erkölcsi bizonyítvány tényleg makulátlan. – Nekem soha nem volt maffiakapcsolatom, bármikor bárkinek megmutatom az erkölcsi bizonyítványomat. Voltak problémáim, ezt nem tagadom, de soha nem voltam börtönben. Kikérem magamnak Schreiber rágalmazását, annyi energiával pedig, amennyit fordított rám és a lejáratásomra már egy koncepciót is kidolgozhatott volna arra, hogyan lehetne megoldani azt, hogy a nyomorban élő emberek környezetében ne lehessen játékgépeket telepíteni – terelte át a beszélgetést Abházi a probléma gyökeréhez.

Felháborító, hogy az emberek reggel megkapják a segélyt – eddig az átlagember is érti Abházi gondolatfolyamát – és még aznap eljátsszák mondjuk pont a Schreiber úr játékgépén. De mi nem mondjuk azt, hogy ne lehessen játszani, csak a játékterem legyen a játékterem, a kocsma meg legyen kocsma – értik, nem? – A rendőrségnek egyébként meg az a dolga, hogy ha valahol bűncselekmény történik, akkor nyomozzon, Schreiber úrnak meg az, hogy megvédje a saját piacát, a Runner Holding nevű cégét – bizony, érdekes problémára világított rá a roma koordinátor. Most akkor kinek éri meg üzletileg a veszekedés megnyerése? Valahogy nem hiszem, hogy a mélyszegénység érdekeit viselő Abházinak. Ellenben a másik oldalnak már üzleti szempontokat is figyelembe kell vennie…

És mi lesz Józsi bácsival?

A társadalomban gyökerező problémát tehát a két fél kétféleképpen látja (mily meglepő), de a háttérben lévő dolgokról is megoszlanak a vélemények. Emlékezhetnek rá, hogy Schreiber István különböző külföldi cégeket vél tudni a háttérben, amelyek be akarják kebelezni a magyar szerencsejáték piacot. Az más kérdés, hogy a játékgépek hogy jönnek ehhez… Abházi viszont sokkal konkrétabb és kimonda, hogy szerinte ki a hunyó. – Azért mert Schreibernek jó kapcsolatai vannak, sőt, lehet egy médiabirodalom elnöke is, akkor sem tudja a nép akaratát leverni, mert ebben az országban demokrácia van. Lehet, hogy embereket (médiát, sajtót, egy-két politikust) tud irányítani, de az emberek akaratát még ilyen lejáratókampányokkal sem tudja befolyásolni – lebbentette le a vélt fátylat a dologról Abházi, aki azért még megjegyezte, ő bizony nem akar senkit sem bántani.

Mi sem. Csak az igazságot akarjuk kideríteni ebben a már-már politikai mocsokig süllyedő ügyben. Adott egy roma koordinátor, aki aláírást gyűjt a nyerőgépek tiltása ellen, meg egy elnök, akinek érdeke a nyerőgépek tiltását megakadályozni. Ha lehet, akkor mi most nem hirdetnénk ítéletet, de azt azért még hozzátesszük: Józsi bácsit sajnáljuk. Tudják, az öreget, aki a kedvenc kis kocsmájában hétről hétre eljátsza a fizetését egy olyan játékgépen, aminek a hátoldalára talán „Runner Holding” van rávésve, a kis ivó előterében meg senki nem írja alá a referendumra buzdító Abházi-íveket.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását