2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Két sikerfesztivállal debütált a Klassz Zenei Iroda

A Klassz Zenei Iroda hónapokkal tavaszi megalakulása után beváltotta a hozzá fűzött reményeket a zenészek és a közönség körében egyaránt: minden eddiginél jobb jegyeladást produkált az iroda Kastélykoncertek Eszterháza 2008 sorozata és nagy sikerrel zajlo
2008. szeptember 1. hétfő 16:07 - Hírextra
Szinte minden koncert teltház előtt zajlott az Esterházy-kastély dísztermében, hiszen valódi világsztárok vonultak fel a kivételes akusztikájú és hangulatú koncerthelyszínen. A komolyzene-rajongók körében világszerte is ismert és népszerű, augusztus 23. és 30. között megrendezett Haydn Eszterházán fesztiválon olyan nemzetközi sztárfellépők koncertjeit hallgathatta meg a nagyérdemű, mint a régizene-specialista Alekszej Ljubimov és Simon Standage, vagy a fiatal holland művész, Bart von Oort.


Rendkívüli volt az érdeklődés a Midori Seiler vezette német Akademie Für Alte Musik Berlin izgalmas programjára, vagy a Vashegyi György vezette Orfeo zenekar Haydn-szimfóniákat bemutató hangversenyére.
A Haydn Eszterházán fesztivált 9 ország rádióadói sugározták, így a magyaron kívül a bajor, bolgár, észt, finn, horvát, lengyel, román és szerb régizene-rajongók is élvezhették a hangversenyeket az éteren keresztül. Nem kell aggódnia annak sem, aki idén lemaradt a világsztárokról: több művész ígéretet tett, hogy a 2009-es Haydn Év keretében újra ellátogat hazánk egy-egy koncerttermébe.
A 2011-es Liszt- jubileum előfutáraként augusztus 24. és 30. között rendezett Esztergomi Liszt Hét is sikertörténetként vonulhat be a komolyzenei fesztiválok sorába, hiszen a több ősbemutatónak is teret adó zenei eseményre több mint kétezren voltak kíváncsiak már első alkalommal.

Az esztergomi bazilikában, a Dobó Gimnáziumban és a Szent Adalbert Központban rendezett koncerteken a jól ismert egyházzenei művek mellett a zongorista-zeneszerző ritkán hallható, kevéssé ismert művei is felcsendültek. Hallható volt többek között Ács József közreműködésével a karmester által "felfedezett" Esztergomi mise vatikáni verziója, Baróti István teltházas orgonakoncertje vagy az óriási érdeklődéssel övezett világhírű magyar zongoraművész, Bogányi Gergely hangversenye.

Kivételes zenei élményt ígért Ashraf Fouad egyiptomi zeneszerző ősbemutatója Nicholas Clapton kontratenor tolmácsolásában, de több száz érdeklődőt vonzott az Esztergomi mise népszerű nagyzenekari változata is a koncertsorozat zárónapján, Tardy László vezényletében.

Erdődy Orsolya, a Hungarofest Kht. - Klassz Zenei Iroda vezetője a két sikeres fesztivál kapcsán kiemelte, hogy a legközelebbi "nagy dobás", a 2009-es Haydn Év programsorozatát is hasonló szakmai színvonalon készítik elő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását