2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Széndioxidból cement

Korszakalkotó módon próbálja orvosolni egy amerikai vegyész és egy indiai milliárdos a Föld légkörének melegedését. Az általuk létrehozott kísérleti üzemben cementet készítenek széndioxidból, az ember tevékenysége nyomán egyre nagyobb mennyiségben a légkö
2008. augusztus 31. vasárnap 13:14 - Hírextra
A kaliforniai Moss Landingban lévő hőerőmű kéményeiből kiáramló füstöt tengervízbe vezetik. A vízben oldott kalciummal és magnéziummal a füst széndioxidja karbonátot alkot. Egy tonna karbonátban fél tonna CO2 kötődik meg. Az erőmű hulladékhőjét hasznosító különleges szárítóban az iszapos halmazállapotú karbonátot megszárítják, majd a por alakú vegyületet cementté dolgozzák fel.

Az indiai Vinod Khosla pénzével és az amerikai vegyész, Brent Constantz találmányával megvalósult kísérleti üzem két legyet üt egy csapásra. Egyfelől ártalmatlanítja a hőerőműben keletkező hatalmas mennyiségű széndioxidot. Másfelől pedig megtakarítja a cementiparnak a végtermékhez elengedhetetlen, ám igen sok energiát fölemésztő klinker előállítását - írta a Der Spiegel.

A beton- és cementipar világszerte több mint kétmilliárd tonna cementet gyárt évente. A technológia során rengeteg széndioxid keletkezik: a globális kibocsátás 5 százaléka. Ezzel a cementipar a harmadik legnagyobb CO2-forrás a gépjármű-forgalom és a mezőgazdaság mögött.

Az ipar részéről főleg a klinker kiváltását tartják döntő fontosságúnak. Eddig a cementművek elsősorban kohósalakkal próbálták pótolni ezt az anyagot - évi hétmillió tonna salaknál többre azonban nincs kilátás, ez pedig az igénynek csak a töredékét fedezi.

Constantz a kaliforniai tesztüzem mellett jövőre további négyet kíván beindítani. Ha minden jól megy, 2010-ben megkezdi a termelést az első, ipari méretű gyár, amelyben cementté alakul át a széndioxid.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását