2024. április 24. - György
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Koleszterinszűrés Nagy-Britanniában

Több ezer örökletesen magas koleszterinszinttel, és ezáltal szívinfarktus kockázattal élő ember szűrését kezdeményezte a brit kormány orvosi tanácsadó testülete.
2008. augusztus 28. csütörtök 17:00 - Hírextra
A brit Nemzeti Egészségügyi és Klinikai Kiválósági Intézet (NICE) útmutatót adott ki, melyben arra buzdítja az orvosokat, hogy azonosítsák azt a mintegy 95 ezer Nagy-Britanniában élő embert, akit a családi hiperkoleszterinémia (FH) elnevezésű állapot érint.

Ezt az állapotot egy genetikai mutáció okozza, mely veszélyesen megnöveli az ezzel élő emberek koleszterinszintjét, és kezelés nélkül korai halálukhoz vezethet koszorúereik elmeszesedése miatt. Az állapot körülbelül minden ötszázadik embernél fordul elő, eddig csak kisebb hányaduk, 15 ezer brit páciens tud problémájáról.

Az útmutató szerint a már azonosított érintettek utódainak 50 százalékos esélye van arra, hogy örököljék az állapotot, ezért náluk koleszterin- és DNS-vizsgálatot kellene végezni tízéves koruk előtt. Szintén indokolt a szűrés minden olyan magas koleszterinszintű páciensnél, akinek családjában már előfordult korai szívinfarktus.

"A családi hiperkoleszterinémia komoly, gyakran diagnosztizálatlan, viszonylag gyakori állapot, melyet korán kezelve az érintett emberek többségének nem rövidül meg az élete" - mondta Gillian Leng, a NICE helyettes vezetője.

A diagnosztizált FH-pácienseknek koleszterinszintjüket csökkentő gyógyszereket, sztatinokat ajánlanak és életmódjuk megváltoztatását is, amennyiben szükséges. Kezelés nélkül az FH-páciens férfiak fele kap szívinfarktust 50 éves kora előtt koszorúereinek elmeszesedése miatt, a nőknek pedig 30 százaléka, mielőtt betöltené a hatvan éves kort - ismertette a statisztikai adatokat Rubin Minhas háziorvos.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását