2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Magyarország is részt venne a csúcson

Nincs akadálya, hogy Magyarország részt vegyen a grúz konfliktusról rendezendő rendkívüli EU-csúcson. Daróczi Dávid kormányszóvivő erről azt követően beszélt az MTI-nek vasárnap este, hogy a francia elnök úgy döntött: soron kívüli tanácskozást kell tartan
2008. augusztus 25. hétfő 06:53 - Hírextra
Magyarország kezdettől fogva azt hangsúlyozta, hogy az Európai Unió tagállamai közösen lépjenek fel ebben az ügyben. Ha hivatalos megkeresés érkezik a francia elnöki hivataltól, akkor a magyar kormány állást fog foglalni. Az eddigi nyilatkozatok fényében nincs semmilyen akadálya annak, hogy Magyarország részt vegyen és aktívan szerepeljen ezen a találkozón - mondta Daróczi Dávid.

A francia elnöki hivatal vasárnap jelentette be, hogy Nicolas Sarkozy, az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Franciaország államfője úgy döntött: több EU-tagállam kérésére rendkívüli EU-csúcsértekezletet hív össze szeptember elsejére Brüsszelbe a grúziai válsággal kapcsolatban.
A rendkívüli csúcsértekezleten megvitatják a Grúziának nyújtandó segélyeket és szó lesz az EU Oroszországhoz fűződő kapcsolatainak jövőjéről - áll az Élysée-palota közleményében.

Nicolas Sarkozy közvetített az EU nevében a felek között az orosz-grúz konfliktusban, és létre is jött az ellenségeskedések beszüntetéséről szóló megállapodás. A hatpontos egyezség előirányozza az orosz csapatok visszavonását a konfliktus előtti pozícióikba.

Az oroszok vissza is vonták harckocsizó alakulataikat, tüzérségüket és gépkocsizó lövészalakulataik zömét grúziai előretolt állásaikból. Pénteken bejelentették, hogy befejezték a visszavonást, és közölték, hogy ezzel eleget tettek a francia közvetítéssel létrejött megállapodásban vállalt kötelezettségüknek.

Ennek ellenére maradtak orosz katonák grúziai előretolt állásokban, jóval túl a Moszkva által támogatott szakadár Dél-Oszétia és Abházia területén. Orosz katonák még mindig ellenőrzőpontokat tartanak fenn Poti grúz kikötőváros környékén és ellenőrzőpontokat hoztak létre a mostani konfliktus góca, Dél-Oszétia körül is a grúz területen.

A nyugati országok élesen bírálják ezért Oroszországot, és követelik, hogy tartsa magát a megállapodásban vállalt kötelezettségeihez.

Az orosz csapatok a Dél-Oszétia elleni augusztus 7-i grúz offenzívára válaszul törtek be Grúzia területére. A harckocsikkal, tüzérségi fegyverekkel és légierővel támadó orosz alakulatok rövid idő alatt megfutamították a grúz csapatokat és a fővárostól, Tbiliszitől 40 kilométernyire álltak meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását