2024. április 20. - Tivadar
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Kizárt párttagok büntetőeljárást kezdeményeztek az MSZP vezetői ellen

Büntetőeljárást kezdeményezett az MSZP debreceni vezetői ellen a pártból a közelmúltban kizárt Sarkadi Zsolt és Bánfalvi Győző, az MSZP Ésszerűség és Felelősség Platformja hajdú-bihari szervezetének elnöke és alelnöke. Ezt a két politikus sajtótájékoztató
2008. augusztus 22. péntek 19:45 - Hírextra
Sarkadi Zsolt tájékoztatása szerint pénteki beadványukban arra kérik a Debreceni Városi Bíróságot, hogy kezdeményezzen büntetőeljárást Zsiros Zsolt debreceni MSZP-elnök és Szathmári Károly, a párt debreceni küldöttgyűlésének elnöke ellen, "mivel 2008. július 25-én kelt levelükben, amelyet a teljes városi tagságnak megküldtek, személyünket lejárató, alaptalan kijelentésekkel illették...".

A politikus példaként említette a levélből a kizárásukra vonatkozó indoklást, miszerint a belső szakmai viták helyett eltérő véleményükkel önmagukat népszerűsítették a közvélemény előtt, a párt alapszabályát tudatosan megszegték, belső anyagokat adtak ki ellenzéki médiumoknak stb.
Sarkadi Zsolt és Bánfalvi Győző szerint ezek és a levél más részei alkalmasak arra, hogy személyüket lejárasság a párt tagsága, a nagy nyilvánosság előtt, ezért kérik a bíróságot büntetőeljárás megindítására.

Az ügy előzménye, hogy az MSZP debreceni etikai bizottsága a két politikus egy harmadik társukkal együtt kizárta őket az MSZP soraiból. A kizárás okáról nem adtak hivatalos tájékoztatást, de az MTI más forrásból úgy tudja: abban része volt a platform hajdú-bihari szervezetének áprilisban nyilvánosságra hozott, az MSZP vezetését és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-pártelnököt bíráló állásfoglalásának.

A kizárás ellen az érintettek fellebbeztek, de, mint azt Sarkadi Zsolt a pénteki sajtótájékoztatón közölte, választ eddig nem kaptak.

Kisstílű támadásnak minősítette a kialakult helyzetet, s nem kívánta kommentálni a feljelentést Zsíros Zsolt, az MSZP debreceni elnöke.

Ugyanakkor büntetőjogászként áll a vizsgálat elé - jegyezte meg.

Az MTI-nek elmondta azt is, hogy az Ésszerűség és Felelősség Platform országos vezetése teljes tisztújítást rendelt el a hajdú-bihari szervezetnél, amelynek működését addig felfüggesztette.
A három kizárt párttag fellebbezését pedig augusztus végén tárgyalja az MSZP Hajdú-Bihar megyei Területi Szövetségének etikai és egyeztető bizottsága - fűzte hozzá.

Nevetségesnek ugyanakkor sajnálatosnak nevezte a kialakult helyzetet a másik feljelentett politikus, Szathmári Károly, az MSZP debreceni városi küldöttgyűlésének elnöke.
Megítélése szerint az érintetteknek sérelmeiket a párt demokratikus fórumain kellett volna megvitatniuk, amire több lehetőségük lett volna.

Az általuk írt levélről elmondta: a városi elnökség felhatalmazása alapján tájékoztatták az MSZP debreceni tagságát tényszerűen felsorolva milyen dokumentumok alapján zárták ki a három párttagot.

A párttagság hiteles tájékoztatása pedig nem csak lehetősége, hanem kötelessége a pártvezetésnek - tette hozzá Szathmári Károly.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását