2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Iszinbajeva-show és a kenyaiak

Jelena Iszinbajeva 5,05 méteres világcsúccsal védte meg címét női rúdugrásban a pekingi olimpián. Férfi 3000 m akadályon és női 800-on kenyai siker született.
2008. augusztus 18. hétfő 17:30 - Hírextra
Jelena Iszinbajeva, a női rúdugrás királynője 4,70 méteren gondolta úgy, hogy megmutatja magát a Madárfészek 91 ezer fős nézőseregének. Ekkor már csak öten voltak versenyben, 4,75 után négyen maradtak. Iszinbajeva mellett két honfitársa, a 2003-as világbajnok Szvetlana Feofanova és Julija Golubcsikova, valamint a 4,92-es eredménye miatt trónkövetelőnek kikiáltott amerikai Jennifer Stuczynski.

Újabb öt centiméteres emelés, s Iszinbajevának már csak Stuczynskivel kellett megküzdenie. A világcsúcstartó (5,04) könnyedén átvitte a 4,85-öt, majd 4,90-en egyedül hagyta vetélytársát. Stuczynski kihagyta a 4,85-öt, a 4,90-et viszont háromszor leverte, így a verseny eldőlt. Iszinbajeva 4,95-re emeltetett, amit meglepetésre csak harmadszorra teljesített. Aztán jöhetett az 5,05 méteres világcsúcs-magasság, ami felett szintén harmadikra jutott át.

Férfi 3000 m akadályon előzetesen úgy tűnt, egy futó akadályozhatja meg a kenyai győzelmet, ez pedig egy volt kenyai atléta, aki 2005-ben vette fel a bahrein állampolgárságot, s immár Mubarak Tareq Taher néven versenyez. Vele szemben ott volt a címvédő Ezekiel Kemboi, a világbajnok Birmin Kiprop Kipruto és a vb-bronzérmes Richard Mateelong, aki a legjobb idei eredménnyel rendelkezett a mezőnyből (8:07.64 p).

Azonban nem Taher, hanem kis híján a "névtelen" francia Mahiedine Mekhissi okozott szenzációt. Amikor ugyanis az utolsó körben Kipruto és Mateelong elindult, a francia velük tartott, nem hagyta elnyomni magát, hajrázni is volt ereje, s megszerezte az ezüstérmet. Kipruto 8:10.34 perccel győzött, ezzel az afrikai ország atlétái sorozatban hetedszer nyerték meg ezt a számot az olimpián.

A kenyai diadalmenet folytatódott női 800 méteren, amely egy kicsit a hatodik (!) olimpiáján induló Maria Mutoláról szólt, annak ellenére, hogy a 36 éves mozambiki futó nem került dobogóra. A sydneyi olimpiai aranyérmese ebben csak egy taktikai verseny esetén reménykedhetett volna, hiszen ezévi idejével a leglassabb volt a nyolc döntős közül.

A nála 17 évvel fiatalabb kenyai Pamela Jelimo azonban másképp gondolta, honfitársával, Janeth Jepkosgeijel megnyomta az első kört, a többiek csak a hátukat nézték. Jelimo a hajrára még rátett egy lapáttal, s 1:54.87 perces junior világcsúccsal diadalmaskodott. Mutola ötödik lett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását