2024. április 16. - Csongor
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Bemutatták a C-17-es katonai szállítógépet

Bemutatták azt a C-17-es amerikai katonai szállítógépet pénteken Pápán, amely ősszel véglegesen a dunántúli város NATO-bázisrepülőterére települ.
2008. augusztus 15. péntek 14:12 - Hírextra
A jövő év első felében újabb két óriás szállítógép érkezik Pápára, összesen mintegy 150 fős kiszolgáló személyzettel - mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter a gépen tartott sajtótájékoztatón.

A pápai bázison a magyar honvédség 340 fősre bővíti az állományt - tette hozzá a miniszter. Megjegyezte: a "civil szférának" mintegy 300-400 új munkahelyet jelent a C-17-es katonai szállítóbázis Pápára települése.

Szekeres Imre elmondta, hogy 70-80 szakember érkezik Pápára a Boeing cégtől is, a karbantartási feladatok ellátására.

A miniszter szerint az éves forgalom, árbevétel -, ha a rendszer teljesen feláll - elérheti a tízmilliárd forintot.

A honvédelmi tárca vezetője utalt arra, hogy a C-17-es szállítóflotta üzemeltetésére több ország szerződött - nem csak NATO-tagok - Magyarországra a fenntartási költségek 2 százaléka esik. Ez évi 2 milliárd forintot jelent majd - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a C-17-es -, amelyet az amerikaiak Jávorszarvasnak becéznek - a világ legkorszerűbb és legnagyobb szállítógépe. Annak az új gépnek, amely várhatóan novemberben érkezik Pápára, most zajlik az összeszerelése az Egyesült Államokban; ezt az amerikaiak "apportként hozzák az együttműködésbe" - mondta.

Szekeres Imre a bemutató után zárt körben megbeszélést folytatott Jeffrey Leune-nel, az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége helyettes vezetőjével és Roelofs Evannel, a nagykövetség katonai képviselőjével.

A C-17-es óriásgép bemutatóján és a megbeszélésen jelen volt Havril András vezérezredes, vezérkari főnök is.

Kovács Zoltán, Pápa fideszes polgármestere az MTI-nek elmondta: az amerikai személyzet "extrakeresletet jelent a város számára", hiszen Pápán fognak élni. Az angol-magyar kéttannyelvű oktatás a fiatalokat hozza majd közel egymáshoz, s rendkívüli jelentőségű az is, hogy sok új munkahely jön létre a pápaiak és a környékbeliek számára - hangsúlyozta.

Kovács Zoltán közölte azt is, hogy a nagykövetség képviselői 7 tonnányi angol nyelvű tankönyvet adtak át a város kéttannyelvű általános iskolája és a Petőfi Sándor Gimnázium számára.
A C-17-es óriásgép a pápai bemutatót követően felszállt és átrepült Kecskemétre, ahol a szombati repülőnap egyik "fő attrakciója" lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását