2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A műtrágya-függőség negatívumai

A műtrágya árak 500 százalékos emelkedése, további feszültségeket szülhet a világ legszegényebb országaiban és további milliókat taszíthat éhezésbe - figyelmeztetett az ENSZ. Mindez eloszlatja azokat a reményeket, hogy az emelkedő élelmiszerárak sok terme
2008. augusztus 14. csütörtök 06:10 - Hírextra
A magas olajárak és a bioüzemanyag elterjedése miatt műtrágya-válság alakult ki a világban - figyelmeztetett az ENSZ. Mindez azzal járhat, hogy a szegény országokban tovább csökken a termés, és további milliók fognak éhezni.

Elemzők arról beszélnek, hogy a világpiacokon ötszörösére emelkedett a műtrágya ára. Az ENSZ szerint így szertefoszlottak azok a remények, hogy a fejlődő országokban több élelmiszert fognak termelni. Az éhezés azért is növekedhet, mert sok kistermelő családjának termel, és nem fér hozzá azokhoz a piacokhoz, ahol profitálni tudna a megemelkedett élelmiszerárakból.

A Guardian című brit lap birtokába került ENSZ előrejelzés szerint a műtrágya ára az elkövetkező három évben, de lehet hogy azon túl is, magas szinten marad.

Az áremelkedés oka egyrészt az a tény, hogy az amerikai termelők a kormánykedvezmények nyomán tömegesen térnek át a bioüzemanyag alapjául szolgáló növények termelésére, másrészt pedig, azért, mert India és Kína jelentős műtrágyakészleteket vásárolt fel, hogy így biztosítsa a hazai termést.

Az okok között szerepel az is, hogy a fejlett világ búzatermelői a szokásosnál több műtrágyát használtak fel, hogy a magasabb termést és árakat kihasználva maximalizálják bevételeiket.

Az áremelkedést legkevésbé a nagy gazdaságok érzik meg, mert ezek ellensúlyozni tudják a költséget a magas élelmiszerárakból származó bevétellel.

Eközben több fejlődő országban zavargások robbantak ki a műtrágya árak miatt. Mindez azt jelenti, hogy a fejlődő világnak nem sikerül úgy megreformálnia mezőgazdaságát, hogy hosszú távon már ne szoruljon a gazdag országok segítségére.

Az elmúlt másfél évben a műtrágya ára jobban nőtt, mint a kőolajé, vagy más nyersanyagoké. A diammónium foszfát tonnája 2007 elején még 250 dollár volt, most pedig már 1230. Jelenleg olyan nagy a kereslet a műtrágyára, hogy a gyártókapacitások azt nem tudják kielégíteni. Szakértők megjegyzik, hogy 5-10 évig tart az alapanyagot szolgáltató bányák, vagy a műtrágyát előállító gyárak üzembehelyezése.

A világ az olajhoz hasonlóan műtrágya-függőségben él, és elemzők szerint kevés alternatíva áll rendelkezésre ennek csökkentésére. A globális gazdasági növekedés nyomán több országban megerősödött a középosztály, megnőtt az élelmiszerigény. Ennek kielégítésére pedig a leggyorsabb mód a műtrágya felhasználása.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását