2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Már a fiatalkori vérnyomás-emelkedés is árthat

Előbb jelentkezik a koszorúerek elmeszesedése azokban, akiknek a vérnyomása már 30-40 éves korukban megemelkedik, mint a normál vérnyomású emberekben. A CARDIA tanulmány eredményeit az Annals of Internal Medicine folyóirat közölte.
2008. augusztus 6. szerda 10:12 - Hírextra

Az átlagos, egészséges felnőtt vérnyomás ma már általánosan ismert és elfogadott: "Éljen 140/90 alatt" a világszerte olvasható jelszó. A magas vérnyomással foglalkozó szakemberek azonban már évek óta mondják, hogy létezik "korai magasvérnyomás-érték is". Ez a vérnyomás első számértéke, az úgynevezett szisztolés nyomás esetén 120-139 higanymilliméter, a második, a "per" értékre vonatkozólag 80-89 higanymilliméteres nyomás.

Mark J. Fletcher és munkacsoportja 3560, 20-30 éves férfi és nő egészségét, vérnyomását követte nyomon 15-20 éven át. Méréseik szerint a fiatal felnőtteknek 18 százaléka tartozott a "korai magasvérnyomású" csoportba. Az amerikai doktorok szervezte tanulmány célja az volt, hogy adatokat nyerjenek a koszorúérbetegség kockázatának kialakulására fiatal felnőttekben.

Manapság a nagy tudományos programokat bonyolult címükből nyert betűszóval jelzik. A fiatal felnőttek koszorúérbetegségét kutató téma CARDIA néven szerepel az orvosi szakirodalomban. A CARDIA vizsgálat önkéntes résztvevőinek koszorúereit a vizsgálatba besorolás után csaknem két évtizeddel a legkorszerűbb komputertomográfia módszerével tanulmányozták.

Ezzel a technikával kimutatható a koszorúér-elmeszesedés kálciumja az erek falában és a kálcium mennyisége arányos a betegség mértékével, fokával. Az derült ki, hogy azoknak a koszorúereiben, akik már ifjú korukban a "korai magasvérnyomású" csoportba tartoztak, az ötödik évtizedben lényegesen gyakoribb volt a mészlerakódás, mint azoknak az ereiben, akiknek a vérnyomása kifejezetten alacsony volt.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a tanulmány eredményeit nagy óvatossággal kell kezelni. Akinek kimutatható kálcium a koszorúereiben, annak nem lesz törvényszerűen szívizominfarktusa. Az adatok csak azt jelzik, hogy akinek már ifjú korában emelkedni kezd a vérnyomása, még ha nem is éri el a "magas vérnyomás" értéket (140/90 higanymilliméter), nagyobb kockázatú személynek számít korosodó felnőttként a koszorúérbetegség szempontjából.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását