2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Sztrájkoló menekültek Debrecenben

A debreceni menekülttábor bejárata előtt mintegy nyolcvan menekült néma ülősztrájkkal tiltakozott csütörtökön az egy nappal korábbi rendőri fellépések és társaik őrizetbe vétele miatt - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója.
2008. július 31. csütörtök 15:37 - Hírextra
Az ügy előzménye, hogy szerdán menekültek csoportjai többször is összeverekedtek a táborban.
A késekkel, szúró- és ütőszerszámokkal felszerelt menekültek ellen a kivezényelt rendőri erők két ízben könnygázt is bevetettek - közölte Ambrus Vencel rendőr ezredes, megbízott hajdú-bihari főkapitány csütörtökön sajtótájékoztatón.

A táborba kirendelt kommandósok 16 kést, két ollót, 16 ütés céljára szolgáló fém- és farudat foglaltak le a szálláshelyeken - tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy a verekedések után mintegy 80 menekült a "sztrájk" és a "transzformátor" szavakat kiabálva indult meg a tábor bejárata felé, s arra lehetett következtetni, hogy tiltakozásul fel akarnak mászni az ott lévő átjátszó toronyba.

A felálló rendőri sorfal - amelyet elkezdtek dobálni - nem tudta megállítani a tömeget, ezért a rendőrök - mint korábban az egyik tömegverekedés feloszlatásakor - ismét könnygázt használtak.
A rendőrök szerdán 10 táborlakót állítottak elő - többeket csak azután, hogy sérüléseiket ellátták a helyi kórházban -, s közülük kilencet őrizetbe vettek.

A rendőrség kilenc őrizetes előzetes letartóztatását kezdeményezte csütörtökön - mondta el Juhászné Kiss Katalin rendőr őrnagy, a debreceni rendőrkapitányság hivatalvezetője az MTI-nek.
A menekültek tiltakozásul a rendőri fellépés, illetve társaik őrizetbe vétele miatt csütörtökön ülősztrájkba kezdtek a menekülttábor bejárata előtt. A sztrájkolók száma folyamatosan változott, a legtöbben egyszerre mintegy 80-an vettek részt a megmozdulásban.

Az MTI tudósítója délután a helyszínen már csupán 5-6 demonstrálót látott, viszont jelentős rendőri jelenlétet tapasztalt. Egy járőrkocsi a tábor bejáratán kívül állt, négy pedig a táboron belül, ahol sok egyenruhás is várakozott.

A táborban egyébként nyugodt a hangulat, csütörtökön nem történt incidens - mondta el az MTI érdeklődésére Juhászné Kiss Katalin.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását