2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Képzőművészek a Millenárison

Tizenegy szlovákiai magyar képzőművész 21 alkotása látható szerdától a budapesti Millenárison a Piros-Fekete Galériában.
2008. július 29. kedd 18:47 - Hírextra
A festményeket a Pozsonyi Magyar Kulturális Intézet a Miniszterelnöki Hivatal és a Balassi Intézet közös pályázatán választotta ki egy szakmai zsűri - mondta el az MTI-nek Krasztev Péter, a pozsonyi intézet igazgatója.

A képek a szlovákiai magyar nagykövetség új épületét, szobáinak és folyosóinak falait fogják díszíteni, mint egy rendhagyó állandó kiállítás.

A pályázati kezdeményezés azért született, hogy a kortárs szlovákiai magyar képzőművészekben azt az érzést keltse: Magyarországon számon tartják őket és reprezentálnak velük - tette hozzá az igazgató.
Összesen 24 szlovák állampolgárságú művész pályázott, egyenként három alkotás fotójával, név nélkül.

Közülük választotta ki a nyertes 21 alkotást az öttagú szakmai zsűri: Hajdu István művészettörténész, Ivan Gerát, a Szlovák Művészettörténeti Intézet igazgatója, Hushegyi Gábor pozsonyi esztéta, Krasztev Péter, a pozsonyi magyar intézet igazgatója és Heizer Antal pozsonyi magyar nagykövet.
A bírálók az egyes alkotások esztétikai értékein túl azt is figyelembe vették, mennyire illeszkedik a kép az épület belső terébe, illetve mennyire reális a művészek által megadott ár.

A kiválasztott festményeket augusztus 14-ig lehet látni a Piros-Fekete Galériában, ahol a látogatók szavazhatnak kedvenc képeikre, magyarországi műgyűjtők, szponzorok galériások pedig válogathatnak a kiállított művekből, illetve felvehetik a kapcsolatot az alkotókkal.

A szervezők ünnepélyes tárlatzárót terveznek augusztus 14-én 15 órakor - jegyezte meg Krasztev Péter.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását