2024. április 20. - Tivadar
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Csökken az öngyilkosságok száma

Tavaly követtek el a legkevesebben, 1375-en öngyilkosságot a Cseh Köztársaság megalakulása, 1993 óta az országban, s a csökkenést szakemberek a jobb orvosi-lelki ellátással és a növekvő gazdasággal magyarázzák - írta a Mlada fronta Dnes című lap.
2008. július 29. kedd 11:30 - Hírextra
"A csehek elégedettek a gazdasággal. Úgy érzik, jól jönnek ki. A Cseh Köztársaságban a pszichológiai problémákkal küzdő emberek számára kialakított biztonsági háló is jó. Különféle krízisközpontokat alakítunk ki" - indokolta a csökkenést Ladislav Csemy, öngyilkosságokra szakosodott pszichiáter, aki szerint egyre több depressziós fordul orvoshoz (és előzi meg ezáltal a tragédiát) Csehországban.

Kedvező hatása volt annak, hogy tavaly a prágai önkormányzat fémkorlátot szerelt fel a Nuselsky hídra, ahonnan hagyományosan sok életunt vetette magát a mélybe. Míg korábban szinte hetente próbált valaki öngyilkos lenni a halálba ugrók szimbólumává vált hídról, most csak évi 1-2 esethez kell kivonulniuk a mentőknek.

A statisztikai szerint az idős, beteg, 80 fölötti emberek követték el a legtöbb öngyilkosságot, kritikus a negyven éves kor utáni pár év is, és a statisztikai adatok alapján a férfiak körében négyszer gyakoribb az öngyilkosság, mint a nők között.

2007-ben 100 ezer cseh közül tizenöt vetett véget életének önkezűleg, ezzel az ország megközelíti az Európai Unió átlagát.

Csehországban legutóbb a prágai tavasz eltiprása, a szovjet megszállás utáni években tetőzött az öngyilkossági hullám: akkoriban évente mintegy 2500 cseh vetett véget az életének önkezével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását