2024. április 20. - Tivadar
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Az első űrturista-repülőgép

Újabb ösztönzést kaptak a kozmikus utazásra sóvárgó reménybeli hobbiűrhajósok vágyálmai: Richard Branson brit milliárdos hétfőn, a kaliforniai Mojave-sivatagban bemutatta a magán űrutazásokhoz tervezett, régen várt űrrepülőgépét.
2008. július 28. hétfő 19:58 - Hírextra
"Eve-nek kereszteltük el anyám, Eve Branson után, mert ez a gép egy új kezdetet jelez" - mondta a dúsgazdag vállalkozó a számos meghívott vendég előtt, cége közlése szerint.

Az űrrepülőgép teljes egészében szénszálból (karbon), ebből a nagyon könnyű, de igen teherbíró kötőanyagból készült. A több mint 42 méteres szárnyak a repülés történetében az első olyan hordfelületek, amelyeket karbonból építettek.

Mint Branson bizonygatta, még soha nem állítottak elő ilyen energiatakarékos repülőgépet. "Emberek ezrei számára fogja lehetővé tenni álmaik teljesülését, és meg fogja változtatni az emberiség viszonyát a kozmoszhoz" - mondta.

A fehéren csillogó, dupla törzsű űrrepülőgép az űrkabint - az elképzelés szerint - 15 ezer méter magasba röpíti, csak ott lép működésbe a rakétahajtómű, s szakad el a hordozótól az űrhajó.
Az első űrrepülések a tervek szerint jövőre kezdődnének el. Eddig világszerte 250 érdeklődő adta be kötelező jelleggel jelentkezését, köztük a 31 éves Sonja Rohde, aki az első német asztronautanő lenne a világűrben.

Mint a Designreisen nevű müncheni utazási iroda - amely Németországban az űrutazásokat árusítja - közölte, Rohde is jelen volt a kaliforniai bemutatón. Egy két és fél órás utazás - ötperces súlytalansággal .

200 ezer dollárba (vagy 127 ezer euróba) kerül. Hétfőn csak az űrrepülőt mutatták be, a SpaceShipTwo-nak nevezett űrkabint a jövő évben tárják a nyilvánosság elé.

A kaliforniai vendégek mindenesetre egy pillantást vethettek a hangárban álló, titokzatosan bebugyolált űrhajóra is.

Branson cége, a Virgin Galactic már négy éve dolgozik Burt Rutan amerikai repülőgéptervezővel együttműködve a projekten. Az elmúlt évben a program nagy csapást volt kénytelen elszenvedni, amikor a tesztrepülőtéren robbanás történt, és három technikus életét veszítette.

Rutan volt a tervezője a SpaceShipOne űrrepülőgépnek is, amely 2004-ben, a Mojave-sivatagból indulva két ízben kilépett az űrbe. Bransont annyira elbűvölte a gép, hogy megvásárolta a technológiát, és most a továbbfejlesztett változattal a kozmoszba akarja küldeni az első űrturistákat. A Virgin Galactic több mint 250 millió dollárra becsüli a fejlesztési költségeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását