2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Vádemelés Az Egymásért Egy-Másért ügyében

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség az Egymásért Egy-Másért Alapítvány ügyében, nyolc emberrel szemben - közölte a főügyészség pénteken az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a Fővárosi Főügyészség csütörtökön nyújtotta be a vádiratot a Fővárosi Bíróságon.
2008. július 18. péntek 15:17 - Hírextra
Földesi-Szabó Lászlót, az alapítvány kuratóriumának elnökét - akit az ügyészség F. Lászlóként nevez meg - és hét társát "az Egymásért Egy-Másért Egészséges és Művelt Emberekért Kiemelkedően Közhasznú Alapítvány és a vele kapcsolatban álló további gazdasági társaságok gazdálkodásával összefüggésben elkövetett, a vámbevételt 1,16 milliárd forint összeggel csökkentő" csempészettel, különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztással és más bűncselekményekkel vádolják.

Az Együtt Egymásért, Egy-Másért Kiemelten Közhasznú Alapítvány ügyében 1,2 milliárdos csempészés, áfa és vám meg nem fizetése miatt indítottak nyomozást a vámosok hét ember ellen tavaly áprilisban.

A vám- és pénzügyőrség akkor azt közölte, hogy 2007. április 13-án több budapesti vállalkozásnál és egy kiemelten közhasznú alapítványnál tartottak házkutatást. A nyomozás adatai szerint az érintett vállalkozásokat és az alapítványt irányítása alatt tartó elkövetői kör Magyarország európai uniós csatlakozását követően 59 esetben, megközelítőleg 1,4 milliárd forint értékben hozott jogellenesen forgalomba belföldön elsősorban Távol-Keletről származó élelmiszereket.

A vámosok szerint az elkövetők mintegy 8.500 tonna élelmiszert - elsősorban konzervet - hoztak be az országba, és azt a látszatot keltették a vámhatóság előtt, mintha az Európai Unión kívülről származó árukat ellenszolgáltatás nélkül az alapítványnak engedték volna át. Így vám- és áfa-mentesen vámkezeltették azokat. Az élelmiszert azonban az alapítvány ténylegesen nem vette át, hanem több magyarországi üzletlánc javára értékesítette azokat. Az ügylettel meg nem fizetett vám, illetve áfa összege a vámosok akkori közlése szerint 1,22 milliárd forint volt.

A VPOP akkori rendészeti főigazgatója, Bencze József - aki azóta országos rendőrfőkapitány lett - egy tavaly sajtóbeszélgetésen azt mondta: az alapítványi elnök mellett cégvezetők és vámügyintézők a gyanúsítottak. Hangsúlyozta: nem vámosokról, hanem olyan vámügyintézőkről van szó, akik az ügyletekben segítettek.

A gyanúsítottak között volt Földesi-Szabó László volt rendőrtiszt, az alapítvány kuratóriumának elnöke. A kuratóriumban szerepet vállalt a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egyik megbízott főosztályvezetője (aki azóta távozott az alapítványtól) és az alapítvány jogtanácsosa - az NBH egy volt munkatársa -, akik ellen nem indult büntetőeljárás.

Ellenzéki kezdeményezésre parlamenti vizsgálóbizottság is indult az ügy nemzetbiztonsági kockázatainak vizsgálatára. A januárban elfogadott közös jelentés - amelyet egyedül a bizottság SZDSZ-es tagja, Gulyás József nem fogadott el - megállapította, hogy az alapítvány nem volt fedőszervezete az NBH-nak, de az NBH és az alapítvány közötti kapcsolat egyértelműen "kockázatos" volt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását