2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Sarkvidéki léghajós expedíció a múzeumban

Sarkvidéki léghajós expedíciók emlékeit bemutató múzeum nyílik a Spitzbergákon, a Norvégiához tartozó Svalbard-szigeteken.
2008. július 17. csütörtök 12:30 - Hírextra
A Spitzbergen Airship Museum megnyitását az Umberto Nobile olasz sarkkutató által az Italia léghajóval 80 éve indított expedíció novemberi évfordulójára tervezik, a Nemzetközi Sarki Év keretében. A múzeum létrehozása a 15 éve Svalbardban élő Stefano Polinak köszönhető.

A Svalbard-szigeteken ma számos sarkkutató bázis működik. Innen indult 1926-ban Nobile és a norvég Roald Amundsen első léghajós expedíciója a Norge fedélzetén. Két évvel később a Nobile által vezetett következő kutató vállalkozás drámába torkollott: az Italia kényszerleszállást hajtott végre a jégen, az expedíció hat tagja meghalt. Ezekre a vállalkozásokra emlékeztet majd a léghajós Airship Museum, amelyet a város két éve új helyre költözött régi múzeumának épületében rendeznek be.

A múzeum előtt felállítják az Italia gondolájának mását, és makettek örökítik meg az első sarki léghajó, az America, illetve a következő, a Norge emlékét. Az olasz és a norvég expedíciók mellett az Italia mentésére irányuló orosz, svéd, finn, holland és francia vállalkozásokat is gazdag anyag örökíti meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását