2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Eltérő vélemények az egyeztetésről

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint az egyeztetésbe csak a reprezentativnak minősülő érdekvédő szervezeteket kell bevonni, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) viszont az Alkotmánybírósághoz fordult a taglétszámból meghatározott repreze
2008. július 17. csütörtök 18:29 - Hírextra
Az álláspontok azt követően ütköztek, hogy a hét elején Hiller István szakminiszter találkozott a nagyobbik tömörülés, a Pedagógusok Szakszervezetének új elnökével, s a megbeszélésen elhangzott: a jövőben havonta találkoznak a felek.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az MTI-nek csütörtökön azt mondta, az ő kérése volt, hogy minden hónapban tartsanak rövid informális beszélgetést a miniszterrel, ahol a felek által legfontosabbnak ítélt kérdésekről tájékoztatást adnak. Ez egy informális találkozó, nem pedig egyeztetés - hangsúlyozta az érdekvédő.

Az egyeztetésnek a törvényi előírás szerint, a reprezentativítás alapján kell folynia - mondta, hozzátéve: a legfrissebb adatok szerint az ágazatban egyedül a Pedagógusok Szakszervezete érte el a reprezentativításhoz szükséges létszámot.

Jelenleg a törvény szerint akkor számít reprezentatívnak egy szakszervezet, ha taglétszáma eléri az adott ágazathoz tartozó közalkalmazotti létszám tíz százalékát.

Galló Istvánné közlése szerint 42 ezer tagjukat regisztrálták, ennél azonban magasabb a taglétszámuk, a regisztráció során ugyanis azokat lehetett hozzájuk számítani, akik a közalkalmazotti törvény hatálya alá tartoznak. Ők viszont a Munka törvénykönyve alá tartozókkal együtt összesen mintegy 70 ezer tagot számlálnak - emelte ki.

Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke az MTI-nek azt mondta, hogy a PDSZ nem reprezentatív szervezet ugyan, de ez eddig nem okozott problémát, mindig egyeztettek velük, s figyelembe vették a véleményüket.

A rendszerváltás óta soha nem történt meg az kormányzati vagy önkormányzati részről, hogy a PDSZ jelenlétének szükségességét az érdekegyeztetésben elvitatták volna. Reményének adott hangot, hogy a jövőben sem fogja senki - különösen nem szakszervezeti oldalról - kétségbe vonni a PDSZ legitim jelenlétét az ágazati egyeztetésen.

A jogszabály nem azt írja elő, hogy kivel lehet, hanem azt, hogy kivel kötelező egyeztetni, ebbe az utóbbi körbe tartoznak a reprezentatív szakszervezetek - jegyezte meg.

Ha a miniszter úgy gondolja, naprakész információkra van szüksége, akkor a Közoktatáspolitikai Tanács minden tagját egy időben kell megkérdeznie, mert ezzel jelezheti azt, hogy nem válogat a szakszervezetek között - mondta, hozzátéve: a PDSZ-nek több mint 21 ezer regisztrált tagja van.
Az érdekvédő arról is tájékoztatott, hogy az Alkotmánybírósághoz fordultak a taglétszám alapján meghatározott reprezentativítás miatt, mert véleményük szerint a jelenlegi szabályozás nem alkotmányos, és nem alkalmas sem a valós taglétszám, sem a valós erő mérésére.

A PDSZ szerint a reprezentativitás mérésére az ágazati szinten tartott szakszervezeti választások jelentenének megoldást - jelentette ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását