2024. április 23. - Béla
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Dávid Ibolya nyílt levele

2008. július 17. csütörtök 12:41 - Hírextra
TISZTELT MATOLCSY GYÖRGY ÚR!

Mint arról bizonyára Ön is értesült, áprilisban a Magyar Demokrata Fórum által kezdeményezett ötpárti tárgyalássorozat vette kezdetét a méltányos közteherviselés megteremtése, valamint a gazdaság felélénkítése érdekében. Az álláspontunk szerint tovább nem odázható adóreformmal kapcsolatos javaslatainkat a Nemzeti Adószabadság Programban rögzítettük. A szóban forgó egyeztetéseket azért kezdeményeztük, mert a szükséges gazdasági reformokat tekintve a huszonnegyedik óra után járunk, így soha nem látott felelősség hárul a parlament jelenleg ellenzékben lévő pártjaira. Az elmúlt hónapokban kiderült: már nem az a kérdés, hogy csökkentsük-e az adókat vagy mérsékeljük-e az állami kiadásokat, sokkal inkább a megoldási módszerek tekintetében vannak vitáink.

Nagy örömmel olvastam minap a Népszabadság hasábjain az Önnel közölt interjút. Tanulmányozva az Ön által vezetett Magyar Gazdaságfejlesztési Intézet vitairatát, számos, az MDF által is javasolt felvetést ismerhettünk meg. Többek között ilyen közös pontot képez az egykulcsos adó bevezetésének, valamint a jövedelmek aránytalan adóztatása helyett a fogyasztási típusú adók felé való elmozdulás javaslata, továbbá a fenntarthatatlan segélyezési rendszer ésszerűsítése. E kérdéskörökben korábban merőben más álláspontot ismerhettünk meg Varga Mihály alelnök úrtól, valamint az ötpárti tárgyalások során a Fidesz-MPSZ-t képviselő Tállai Andrástól. Úgy tűnik, - többek között – az egykulcsos személyi jövedelemadó tekintetében egyelőre nem egyértelmű a Fidesz-MPSZ álláspontja, hiszen amíg Tállai András szerint nem a kulcsok száma a fontos, hanem a családi adózás irányába való elmozdulás, addig Ön – pártjának vezető és elismert gazdaságpolitikusaként – a Magyar Demokrata Fórum álláspontjához hasonlóan az egykulcsos modellre való áttérést tartja ésszerűnek.

A magyar gazdaság jelenlegi helyzetében, nem engedhetjük meg magunknak a tétovázás luxusát. Ki kell derítenünk: létezik-e egy racionális gazdaságpolitika mögé felsorakozó parlamenti többség annak érdekében, hogy ősszel bele lehessen vágni az adórendszer, valamint a segélyezési rendszer gyökeres reformjába. Ehhez azonban konkrét cselekvési tervre, programra, s mindenekelőtt nagy politikai bátorságra van szükség. Egy konstruktív, szakmai párbeszéd-sorozat eredményeként a törvényhozás ellenzéki többsége megfelelő alternatívát mutathat fel a kisebbségi kormány bársonyos semmittevésével szemben.
A Magyar Gazdaságfejlesztési Intézet által elkészített vitairat számos ponton metszi a Magyar Demokrata Fórum javaslatait, amelyekről szívesen folytatnék Önnel további szakmai egyeztetést egy személyes találkozó keretében. Mindemellett természetesen szívesen látjuk az MDF által kezdeményezett ötpárti tárgyalássorozat következő eseményén is. Úgy vélem, hozzáértése komoly hozzáadott értéket nyújthat az ország jövője szempontjából halaszthatatlan szakpolitikai kompromisszum kialakításához.

Mihamarabbi válaszában bízva üdvözlettel:

Dr. Dávid Ibolya,
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását