2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A szaktagozat a Magyar Közgazdasági Társasághoz fordulna

Az MSZP közgazdasági tagozata azt kéri a párt elnökségétől, kérje fel a Magyar Közgazdasági Társaságot (MKT), mint a hazai közgazdász szakma egyik meghatározó civil szervezetét, értékelje szakmai szempontból az elmúlt hetekben napvilágot látott adó- és kö
2008. július 15. kedd 16:55 - Hírextra
Az MSZP elnökhelyettese a Fidesz áfa- és szja-csökkentésre vonatkozó javaslatainak céljait részben félrevezetőnek, részben helytelennek értékeli, az alkalmazandó eszközöket pedig kifejezetten károsnak tartja.

Szekeres Imre szerint az áringadozásokra adott választ nem lehet arra alapozni, hogy a külpiaci folyamatok által keltett hatást a továbbiakban kizárólag belpiacinak tekintjük, és az Országgyűlés egyszeri, általános adócsökkentésről dönt. Hangsúlyozta: az állam fontos feladata, hogy a gazdasági szereplőkkel együttműködve elősegítse az alkalmazkodás folyamatát, és ezt semmiképpen sem teheti egyedül, elzárkózva a világtól. Úgy vélte, az államnak a szereplőkkel közösen, a közép- és hosszú távú világgazdasági folyamatokat felismerve kell döntést hoznia.
Egyetértek a miniszterelnökkel abban, hogy az élelmiszerek és az üzemanyagok áremelkedése okozta piaci nyomáson lehet enyhíteni, de ennek eszközeit jól meg kell választani - fogalmazott az MSZP elnökhelyettese, aki szerint ilyen eszköz lehet a szociálisan rászorulók célzott támogatása, az energiatakarékosság ösztönzése, a tömegközlekedés fejlesztése.

A szocialista politikus úgy látja, az áfakulcs, illetve a jövedéki adó csökkentése veszélyt jelentene a konvergenciaprogram végrehajtására, és így Magyarország nemzetközi megítélésére, továbbá jelentősen leszűkíti az adó- és járulékrendszer szükséges átalakításának költségvetési és gazdaságpolitikai mozgásterét.

A közgazdasági tagozat elnöke úgy látja, a Fidesz 3 éves költségvetésről szóló javaslatának célja nem más, mint puszta hangulatkeltés a politikai uborkaszezonban. Mint mondta, tartalmilag a javaslatnak egyébként sincs sok értelme.

Szekeres Imre közölte: a Fidesz mást mond ellenzékben, mint amit kormányon csinált.
Az év közepén, a költségvetési törvény végrehajtásának felénél kérik számon a kormányon a tervezett és a tényleges infláció közötti különbség okozta többletbevételeket. A Fidesz-kormány ciklusának felénél, 2000-ben nem szándékoztak újraosztani az inflációs többletbevételeket, se Orbán Viktor akkori miniszterelnök, sem Varga Mihály államtitkár, későbbi pénzügyminiszter - emlékeztetett Szekeres Imre.

Hozzáfűzte: akkor, nyolc évvel ezelőtt a zárszámadáskor derült ki, hogy a 94,5 milliárd forintra rúgó többletbevételeket - az Állami Számvevőszék zárójelentése szerint tökéletesen törvénysértő módon - letéti számlára helyezték, elköltését pedig a következő költségvetési évekre tervezték.

A tagozat elnöke kitért arra, az Magyar Közgazdasági Társaság vándorgyűlésén megfogalmazódott egy 25 pontos javaslat, amelynek első tétele a költségvetési és gazdasági egyensúly megteremtése. Ezzel a tagozat is teljes mértékben egyetért - közölte.

Szekeres Imre beszámolt arról, hogy többen elmondták, az egyensúlyra törekvésből már látszik a gazdaság fejlődésének pályája is. Ennek érdekében javasoljuk, hogy az új fejlődési modell szempontjából értékelje az MKT a költségvetésre vonatkozó elképzeléseket - hangsúlyozta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását