2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Ókori kalandok

Római kori vakáció vár a IV. Nemzetközi Limes Tábor résztvevőire, akik a július 15-20-i rendezvény keretében ókori kalandtúra részesei lehetnek, megismerkedve az antik világ hajózásával és postai szolgálatával, kézművességével és zenéjével.
2008. július 14. hétfő 17:43 - Hírextra
A Római Birodalom meghódította a mai Európa jelentős részét Nagy-Britanniától egészen a Fekete tengerig.

Az új területek megtartása folyamatos katonai jelenlétet igényelt, így jött létre talán a világ leghosszabb, szinte összefüggő határvédelmi rendszere, az európai limes.

A határ hossza és az általa védett terület nagysága a különböző korszakokban jelentősen változott, legnagyobb kiterjedését Traianus alatt 116-ban érte el.

Az európai limes mentén általában folyók jelentették a határt, így a Rajna és a Duna szinte teljes hosszában határvédelmi szerepet töltött be.

A Pannónia provincia Duna mentén húzódó határáról, a limesről elnevezett tábor Dunaszekcsőn, a valamikori Lugióban és Dunafalván, az egykori Contra Florentiában lel otthonra.

Mint Bíró Zsolt, a tábort szervező Dunaszekcsőért Alapítvány elnöke az MTI-nek elmondta, római örökséget őrző külföldi és magyar települések gyermekeit hívták meg.

 Az a cél, hogy felkeltsék az érdeklődést a római kori emlékek iránt. A vendégeknek be kell mutatniuk a saját örökségüket.

Mintegy kétszáz résztvevője lesz a római kori vakációnak, érkeznek csapatok Ausztriából, Szlovákiából és Erdélyből is.

A 10-10 fős csapatok ókori kalandtúra részesei lesznek, amelynek egy-egy állomása révén az antik kultúra teljes keresztmetszetét megismerhetik: készítenek freskót, foglalkoznak római kori fazekassággal, ékszerkészítéssel, szövéssel és fonással.

Sort kerítenek római kori sütemények elkészítésére, de szerepel a programban átkelés a Dunán római gályán, s a csapatoknak részük lesz egy kis régészkedésben is.

A résztvevők "római katonai táborba" látogatnak, megismerhetik a gladiátorok életét, antik pénzeket verhetnek. Hagyományőrző szervezeteknek köszönhetően a csapatok a kelták életmódjából, kultúrájából, vallásából is ízelítőt kapnak, de szerepel a kalandtúrában egy honfoglaláskori megálló is.

Az idén ismét ellátogat a táborba a szentendrei Kecskés Együttes, amelynek köszönhetően a résztvevők ízelítőt kapnak az ókori zenéből. Teknősbékapáncéljától kezdve minden olyan "primitív" eszközzel fel vannak szerelve, amely hangot ad, de az együttes reneszánsz zenét is játszik majd.

Az ókori vakáció a Lugio Napok része. Ennek keretében csütörtökön konferenciát rendeznek régészek, muzeológusok és olyan települések önkormányzati vezetői részvételével, amelyeknek "római múltja van".

 "Minden évben rendezünk egy ilyen konferenciát, amelynek célja a világörökségi bejegyzéssel kapcsolatos teendők összehangolása, a civil szervezetek bevonása és a kulturális útvonal kidolgozása, amely a limes mentén húzódik majd, ezekre az emlékekre épülne" - közölte Bíró Zsolt, aki szerint szűken számolva körülbelül 40 települést érint a program. Ezek olyan helyek, ahol annak idején volt római település, vagy ahol egykor áthaladt a limes vonala.

"Egy őrtorony, egy kisebb erőd vagy egy túlparti erőd is bekerülhet a programba, így a résztvevő települések száma elérheti a 60-70-et. A cél ráébreszteni az itt elő embereket, hogy valamit lehet kezdeni ezzel az örökséggel" - hangsúlyozta Bíró Zsolt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását