2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Akár 250 milliárd is megspórolható lenne?

Az MDF szerint új zöld csomagtervük megvalósulása esetén 2013 és 2020 között történelmi összeg, évi 70-250 milliárd forint állna rendelkezésre energiatakarékossági és energiahatékonysági beruházásokra - erről Dávid Ibolya, az ellenzéki párt elnöke és Olaj
2008. július 14. hétfő 15:45 - Hírextra
A pártelnök elmondta: Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz írt levelükben a kormány támogatását kérték javaslatuk megvalósítására.

Dávid Ibolya úgy értékelte: most különösen aktuális ez a kérdés, egyrészt a növekvő energiaárak kapcsán, másrészt az Európai Unió azon célkitűzése miatt, amely 2020-ig húsz százalékkal akarja visszaszorítani az európai széndioxid-kibocsátást. Az MDF azt is javasolja, hogy az Európai Tanács is vegye napirendre a kérdést.

Olajos Péter MDF-es néppárti képviselő - mint európai parlamenti bizottsági jelentéstevő - a részletekről szólva kifejtette, hogy a magyar nemzeti össztermék körülbelül 1 százalékát kitevő forrást részben a széndioxid-kereskedelemből termelnék ki, vagyis Magyarország eladná felesleges kvótáit például Ausztriának, vagy Franciaországnak és ehhez tennék hozzá az uniós támogatásokat.

Mint mondta, ez a pénz nem a költségvetésbe, hanem egy külön nemzeti emissziós alapba kerülne. Hozzátette: már létezik egy európai emissziós alap is, amelybe a széndioxid kibocsátási túllépésre kivetett büntetések - tonnánként 100 euró - kerülnek.

Az MDF csomagterve tartalmaz egy maximumtervet, amely elfogadása esetén az Európai Bizottság újra kiosztaná a kvótákat, és figyelembe venné több kelet-európai ország, köztük hazánk eddigi eredményeit.

A terv 1990-et jelölné ki bázisévként, ami azt jelentené, hogy Magyarország közel 27 millió tonna széndioxid csökkentését ismernék el. Mindez az értékesítés után, a jelenlegi tőzsdei áron számolva 182 milliárd forint éves bevételt jelentene.

A kvóták nem csak az egy főre jutó nemzeti össztermék alapján lennének szétosztva - ezáltal a szegényebb országokat a kibocsátás növelésére buzdítva -, hanem egy olyan indikátor szerint, amely mindenkit a széndioxid-kibocsátás visszafogására ösztönözne.

Az MDF készített egy minimumtervet is, amelynek értelmében az ország elfogadná az Európai Bizottság rendkívül kedvezőtlen javaslatát. Ennek értelmében Magyarország 5.275 millió tonna széndioxiddal kereskedhetne, amely a mostani tőzsdei áron számolva évi 35,6 milliárd forintot jelentene.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását