2024. április 18. - Andrea, Ilma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Hegyaljára fel!

A kilences szám bűvöletében szerdán, azaz július 9-én indul a Hegyalja fesztivál, melyet idén a kilencedik alkalommal rendeznek meg Tokajon. A fesztivál zenei kínálatáról és érdekes kulisszatitkokról számoltak be a szervezők a Pont FM rádió Rocközön című
2008. július 8. kedd 18:59 - paulson
Kedden Kovács Krisztián a Hegyalja fesztivál színpadmestere (és a Fish! Zenekar frontembere) és Karel (a Saint Patrol oszlopos tagja Krisztiánnal együtt) volt a Rocközön vendége. Az apropó természetesen a szerdán induló Hegyalja volt, ahol lassan már az utolsó simításokat is befejezik, és teljesen az érkező fesztiválozóké lesz a terep.

Érdemes azonban egy pillanatra megállni a színpadmesteri pozíciónál, vajon mi kell ahhoz, hogy az ember alkalmas legyen erre a posztra, és milyen érdekes élményekkel gazdagodott Kovács Krisztián az évek során?

Az első kérdésre egyszerű a válasz: „Ahhoz, hogy jó legyél, a legfontosabb a határozottság, tudni kell kezelni sztárallűröket, annak érdekében, hogy ne legyen csúszás. Nem árt képben lenni a technikával és az adott zenekarok státuszával sem”. Általában a színpadmester a zenekarok turnémenedzserével áll kapcsolatban, például a Korn esetében maximálisan erre kellett szorítkozniuk. Nálunk ugyanis olyan „elképesztő arcoskodásról” volt szó a zenekar részéről, hogy szóba se lehetett velük állni, szinte rájuk se lehetett nézni. De megtudhattuk azt is, hogy a Hegyalján tavaly fellépő Bloodhound Gang első látásra szerencsétlennek tűnő turnémenedzsere vérprofin, igazi határozottsággal vezényelte le az „idióta”, gyakran a pohár fenekére néző banda koncertjét. Azt mindenki fantáziájára bíznám, hogy miért kellett a zenészeknek egész alakos tükör az „öltözéshez”. Szintén érdekes, a nem rockzenészek közé sorolható Prodigy tagjainak kívánsága. Ők három terepjárót rendeltek maguknak, hogy egyenként vigyék őket le tavalyi fellépésükre a Volt fesztiválra. Külön kérték, hogy a hátsó üléseket selyempárnával béleljék ki számukra. Ízlések és sztárallűrök.

Térjünk vissza a jelenbe, illetve a nagyon közeli jövőbe! A szerdán kezdődő fesztivál részletes programját mindenki kedvére böngészheti a honlapjukon. Amit külön a figyelmünkbe ajánlott Kovács Krisztián, az a már a Szigeten is megfordult Juliette and the Licks (ami nem más, mint Juliette Lewis (Született gyilkosok) színésznő garázs rock and roll zenekara), a 69 Eyes (már szintén megfordult hazánkban ez a finn zenekar), a Caliban és a Katatonia.

A Hegyalja fesztivál általában inkább a rockereknek kedvez a programok tekintetében, a magyar élmezőny fellépéseit a környékbeli fiatal zenekarok produkciója egészíti ki. Érdemes a délutáni sávban szereplő kisebb együttesek közt is csemegézni. Aki nagy nevekre vágyik, annak két különlegességet ajánlanánk a figyelmébe: egyrészt a Hegyalján lesz Deák Bill Gyula zenés szülinapi zsúrja. Másrészt a Tankcsapda második olyan fellépése lesz ezen a nyáron, ahol egészen új, és nagy volumenű pirotechnikával, illetve fénnyel- és hanggal készülnek

Ha a Hegyaljáról beszélünk nem szabad elfeledkeznünk a környezetvédelem kérdéséről sem, hiszen életre hívó ereje: anno a tiszai ciánszennyezés kapcsán szervezett jótékonysági fesztiválként indultak. A téma a mai napig fontos, ezt példázza az általuk hirdetett zöld vadművelet is, ami egy civil akció, mely mutatja, hogy akármilyen kis körökben is el lehet kezdeni foglalkozni a környezetünk ápolásával és védelmével.

Visszatérve a hanghullámokhoz: a Rocközön vendége volt Karel a Saint Patrol oszlopos tagja. Ez az együtes a Fish!, Insane (és egyéb underground zenekarok) találkozási pontja. Hobbiként indult, ezt a jellegét szeretnék is megtartani. Ennek talán kicsit ellentmond, hogy nemrég jelent meg lemezük, ami azért komolyabb szándékot jelez. Ami a stílust illeti, Karel szavaival élve: „egyszerűbb rockzenét játszanak, kicsit kiabálós, kicsit flegma, kicsit parasztos, bunkó éllel. Az a jó, hogy megmaradt az örömzenélés jellege.

Ne felejtkezzünk meg a Fish!-ről sem, melynek Krisztián az énekese. Színpadmester teendői miatt ők már július 9-én, a nulladik napon a húrok közé csapnak. 2006-os nagylemezük után, most idén őszre tervezik az újat. Ennek beharangozójaként jelentették meg 3 számot tartalmazó kislemezüket, amihez koncertjeiken lehet hozzájutni.

A fesztivál ideje alatt a hirextra.hu helyszíni tudósítója élménybeszámolóval is jelentkezik.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását