2024. április 18. - Andrea, Ilma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Tarlós és a távhő

A távhő áfájának 20-ról 5 százalékosra csökkentését sürgette Tarlós István a Fidesz Új egyezség és a lakótelepek elnevezésű csütörtöki budapesti tanácskozásán. A Fidesz-KDNP fővárosi közgyűlési frakciójának vezetője azt mondta, a távfő általános forgalmi
2008. július 3. csütörtök 15:47 - Hírextra
A távfűtés problémáit elemezve Tarlós István arról beszélt, hogy 2006 végére elkerülhetetlenné vált a távhődíj emelése, de a főváros vezetői a lakói oldal számára tolerálhatatlan mértékben, 44 százalékkal emelték meg azt. Kitért arra, hogy a Fővárosi Közgyűlés 2007 végére cselekvési tervet dolgozott ki a gázfűtéssel szemben meglévő 20-25 százalékos versenyhátrány megszüntetésére, de idén májusig ennek nem volt érzékelhető eredménye. Példaként említette, hogy a téli hónapokban a lakótelepeken 25-40 ezer forintos távhődíjakat számláznak ki, de az 50-60 ezer forintos havidíj sem ritka.

Tarlós István adatokat sorolva azt mondta, mintegy 640 ezer távfűtéses lakás található az országban, 240 ezer Budapesten. Ezekben a lakásokban országosan 1 millió 600 ezer, a fővárosban pedig 600 ezer ember él, aki nem a leggazdagabb réteghez tartozik. Külön problémaként említette, hogy a távhőpiac összeomlásának veszélye fenyeget, mert a társasházak egyre nagyobb számban menekülnek ki a rendszerből.

A fővárosi frakcióvezető egyúttal a fogyasztott hőmennyiség szabályozhatóságát és mérését lehetővé tevő ökoprogram beindítását sürgette.

A távhődíjak mellett problémaként említette a vízdíjak körül kialakult helyzetet, amikor különbség jelentkezik az almérők és a sokkal precízebb központi mérők között.

Kitért arra, hogy a 90-es évek után a túlnyomórészt tanácsi bérlakásnak számító lakótelepi ingatlanokat sokan megvették, de az új lakástulajdonosoknak ezután több problémával is szembesülniük kellett. Például az alacsony lakbérek és a növekvő közös költségek közötti ellentmondással, amelyek lehetetlenné tették a piaci lakbérek alkalmazását.

Emellett - folytatta Tarlós István - sújtották őket a felújítási gondok is, amelyek elsősorban épületgépészeti felújítási kényszert és nyílászáró cseréket takartak, amikre a lakók sok esetben nem tudnak pénzt szerezni. Hozzátette: a rendszerváltás után az első parlamenti ciklusban volt egy panelprogram, de ma már ilyen működőképes program nincsen.
A tanácskozást megnyitó Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője emlékeztetett arra, hogy ez a lakótelepi műhelyük második konferenciája. Mint mondta, a tavaly júliusi megbeszélés után fogalmazódott meg az igény, hogy induljon meg a műhelymunka, amely segíthet a lakótelepeken élők speciális gondjainak megoldásában és ezt a munkát tegyék intenzívebbé.
A rendezvény Navracsics Tibor, Orbán Viktor és Tarlós István beszédének elhangzása után a sajtó kizárásával a meghívott vendégek - parlamenti és önkormányzati képviselők, választókerületi elnökök és politikai munkatársak - jelenlétében folytatódott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását