2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A svédek tiltakoznak

Több mint egymillió tiltakozó e-mail érkezett a svéd parlamenti képviselők levelesládájába egy új törvény miatt, amely engedélyezi az elektronikus levelek és a telefonbeszélgetések megfigyelését.
2008. július 1. kedd 11:55 - Hírextra
A törvényjavaslatot két hete fogadta el a stockholmi parlament heves vita után 142 igen, 138 nem szavazat és 1 tartózkodás mellett. Már a szavazás napján is voltak tüntetések a parlament épülete körül a bírálói szerint George Orwell 1984 című regényének totális államát idéző megfigyelési törvény ellen.

A 2009 januárjában életbe lépő jogszabály értelmében a nemzetvédelmi hatóság emberei elolvashatják a Svédországból külföldre küldött vagy külföldről Svédországba címzett elektronikus leveleket és faxokat, valamint lehallgathatják a svédországi és határon túli állomások között zajló telefonbeszélgetéseket. Mindez jelenleg csak külön bírósági engedéllyel lehetséges.

A csúcstechnológia és a terrorveszély korában a hatóságoknak feltétlenül szükségük van ilyen felhatalmazásra - mondják a támogatók. Egy múlt heti közvélemény-kutatás alapján ők vannak kisebbségben; a teljes lakosságban 36 százalékos a részarányuk, míg 47 százalék ellenzi a törvényt. A tiltakozó mozgalom két hét alatt országossá szélesedett, és a parlament szóvivője szerint a képviselők már összesen 1,1 millió protestáló e-mailt kaptak.

A törvény ellen forduló közhangulat nehéz helyzetbe hozza a jobbközép kormányt, amelynek az utóbbi hónapokban amúgy is hanyatlott a népszerűsége, és a koalíciós pártok ifjúsági szervezetei is a megfigyelési törvény ellen foglaltak állást. Mona Sahlin, az ellenzéki szociáldemokrata párt vezetője bejelentette, hogy rögtön megsemmisítik a jogszabályt, amint hatalomra kerülnek 2010-ben, a következő választások után.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását