2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Veres cégei vennének földet a MAGOSZ szerint

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szerint a pénzügyminiszterhez "ezer szállal kötődő" konzorcium akarja megvásárolni az egykori bábolnai gazdasághoz tartozó szendrői állami földeket; erről Budai Gyula, a gazdaszervezet szövetsé
2008. június 23. hétfő 13:52 - Hírextra

A Fidesszel szövetséges szervezet politikusa elmondta: az ötezer hektáros földterületre az április 11-i határidőig két cég pályázott. Az egyik a nyírbátori székhelyű Kelet-Grain Kft. és 23 magánszemély konzorciuma, amelynek tagjai szerinte "ezer szállal kötődnek" Veres János pénzügyminiszterhez, a másik pedig egy Szendrő környéki gazdákból álló kft.


Mint mondta, a nyírbátori cég tulajdonosai között ott van Szarka György, Veres János egy korábbi cégének könyvvizsgálója, valamint Szaniszló János, Szendrő polgármestere és Molnár Gábor, az Erste Bank nyírbátori fiókjának vezetője is.


Budai Gyula azt feltételezi, hogy a Vagyonkezelő Zrt. május 26-án azért hosszabbította meg további 30 nappal a pályázat elbírálásának határidejét, mert kiderült: a Kelet-Grain konzorcium egyik tagja lejárt személyi igazolványt csatolt be, így érvénytelennek kellett volna nyilvánítani a nyírbátori cég pályázatát és győztesnek a másik cégét.


A politikus ezért arra szólította fel Tátrai Miklóst, a Nemzeti Vagyonkezelő vezérigazgatóját, hogy a napokban esedékes határidő lejártával nyilvánítsa érvénytelennek a nyírbátori cég pályázatát, és hirdessék ki győztesnek a szendrői gazdákat tömörítő céget. Budai Gyula a pénzügyminisztert arra szólította fel, hogy a tisztázza, milyen kapcsolatban áll a nyírbátori cég tagjaival.
A Magosz szövetségi igazgatója megjegyezte: a lejárt személyigazolványt egy idős hölgy, Nyírgyulaj polgármesterének édesanyja nyújtotta be, kérdés, hogy ő hogyan fizetné ki az összesen mintegy 600 milliós vételárból rá eső több tízmillió forintot.


Közben kiderült, hogy a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) június 25-i ülésén várhatóan eredménytelennek nyilvánítja a felszámolás alatt álló Bábolna Zrt. Szendrői gazdaságához tartozó termőföldek értékesítésére immár ötödik alkalommal kiírt pályázatot.


A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. hétfői közleményében emlékeztet arra, hogy március 12-én lényegében változatlan feltételek mellett írta ki a vagyonkezelő a termőföldek értékesítési pályázatát, ami kapcsolódott a Bábolna Zrt. által a gazdaság eszközvagyonára kiírt pályázathoz. Mindkét kiírás tartalmazta az együttes értékesítés követelményét a két vagyontömegre.
Időközben a Bábolna Zrt. felszámolás alá került, és a felszámoló a Bábolna Zrt. által korábban kiírt eszközvagyon pályázatot visszavonta és az együttes értékesítés feltétele nélkül ismételten pályázatot írt ki. Ezért az NVT elé olyan döntési javaslat kerül, hogy az együttes értékesítés feltételének meghiúsulása miatt a nemzeti vagyonkezelő földvagyonra kiírt pályázatát nyilvánítsa eredménytelennek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását