2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

433 ezergomb Jászberényben

Guinness-rekord lehet a jászberényi Sinka Istvánné több százezer darabból álló gombgyűjteménye, amelyet hétfőn hitelesített Sebestyén István, a magyar rekordok jegyzője.
2008. június 23. hétfő 18:36 - Hírextra

Eredményes volt a Guinness-rekordkísérlet, amelynek során 433 ezer darab gombot számoltunk össze - mondta hétfőn Szabó Jánosné, a jászberényi Városi Könyvtár és Információs Központ igazgatója a távirati irodának.


A gombszámolás ötlete még év elején fogalmazódott meg, amikor a helyi gyűjtő, Sinka Istvánné nyugdíjas - akit a városban csak Gombos Roziként ismernek - több százezer darabból álló gombgyűjteményének kiállítását eltervezték.


Azóta bemutatták a könyvtár tetőterének kamaratermében a páratlan gyűjteményt. A kiállítás nagy sikert aratott. A tárlaton a teljes készletet közszemlére tették, amelyet az idős asszony fajtánként, színe, illetve funkciója alapján rendszerezve mutatott be.


A kiállításon kifüggesztették a gyűjtő gombokból kirakott, nemzeti jelképeket és állatfigurákat ábrázoló egyedi alkotásait is. A gyűjtemény becses darabjai azok a gombok, amelyek még Ferenc József-korabeli egyenruhákat díszítettek, valamint tűzoltó, postás, katona és csendőr egyenruhákat dekoráltak. A Szent Koronával ékesített ezüstgombok, a gyöngyház és csontgombok, a szaru és színes üveggombok mind-mind különleges ritkaságok. A gyűjtemény iránt érdeklődők a kiállítás ideje alatt is jelentős mennyiségű gombot leadtak a gyűjtőnek.


Szabó Jánosné, a gombszámolás technikai részleteiről elmondta: a kiállítás utolsó napján, hétfőn Sebestyén István, a magyar rekordok regisztrátora és közjegyző jelenlétében megszámolták a gombokat. A végösszegül kapott 432 ezer 500 gombot a szabályok szerint ezerre kerekítették, vagyis 433 ezer gomb lesz bejegyezve a Magyar Rekordok Adatbázisába, amelyről a jászberényi Városi Könyvtár és Információs Központ hivatalos diplomát kap majd.


A gombszámolást egy 13 fős bizottság végezte, tagjai a helyi Lehel Vezér Gimnázium diákjai voltak, munkájukat egy matematika szakos tanár szervezte. Miután a könyvtár a hivatalos diplomát kézhez kapja, felveszi a kapcsolatot az angol kiadóval, hogy a kísérlet a Guinness-rekordok könyvébe bekerülhessen, mivel úgy tudják, abban nincs gombosrekord.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását